NORDMARKA: Tradisjonen der Oslos innbyggere gir Londons innbyggere en julegran som takk til britene for hjelp og støtte under andre verdenskrig startet for over 70 år siden.

Årets tre er det 72. i rekken, og tennes torsdag 6. desember på Trafalgar Square i London, med ordfører Marianne Borgen tilstede.


Like ved Ullevålseter

Tirsdag 20. november inviterte Oslos ordfører Marianne Borgen til hogstseremoni ved Skjennungsåsen i Nordmarka, som ligger en kort spasertur, rundt en kilometer, fra Ullevålseter.

Årets tre er cirka 80 år gammelt og 21 meter høyt.

Ønsket velkommen


Lord Mayor of Westminster, councillor Lindsey Hall, og den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood, var med på seremonien, og ankom standsmessig i hver sin Land Rover med britisk flagg.

Ordfører Marianne Borgen ønsket velkommen.

– Alle trenger venner. Også byer trenger venner. Denne tradisjonen viser vennskap mellom Oslo og London. Tradisjonen viser takknemlighet over noe som har vært, og viser håp for fremtiden, sa blant annet ordføreren, og peker på treet som en kjærlighetserklæring fra Oslo til London.

Lord Mayor of Westminister, councillor Lindsey Hall, fortalte fra hun var liten jente, og så det norske treet fra Oslo, for første gang.

– Jeg var syv år og fikk fortalt historien rundt treet. Dette treet er imponerende, og jeg er så heldig at jeg jobber med utsikt til Trafalgar Square, slik at jeg kan få sett treet hver dag, sa hun.

Skolebarn fra Maridalen skole og Manglerud skoles internasjonale klasse underholdt med julesanger, og Bymiljøetaten serverte skogkaffe og skillingsboller.


Flere gaver?

– Vi synes London kunne fått mer en treet i gave, kanskje litt olje også? Og så synes vi litt synd på treet som må dra fra skogen. Men England hjalp oss jo under krigen, så de blir nok glade, tror maridalselevene, der de spent ventet på å se treet bli hugget, og ikke minst sikkert også ventet på lekre skillingsboller.

Kristin og Alexandra er også på plass med de minste, en i bæresele og en i vogna.

– Vi har gått fra Hammern og Grinda, vi kjenner hverandre godt og er ofte på tur sammen. Det ble en fin powerwalk opp hit, det er vel Markas lengste stigning. Det tok 55 minutter opp, noe må vi jo ha å gjøre, ler de spreke damene.

Tirsdagsgjengen, en kameratgjeng fra fra Christiania Roklub med bakgrunn fra hele byen, var, nær sagt selvfølgelig, også til stede. De har i ti år nå vært på alle trefellingene med destinasjon London. De har til med med en protokoll, hvor ordføreren må signere på oppmøte ved trefellingen.

– Vi kommer neste år også vi - hvis vi er i live da! gliser gutta, Jan, Per Kristian, Peter, Sigurd, Tom og Bjarne. Et par fra Bærum, en fra Torshov, en fra Grefsen og rundt omkring.

– Gjennomsnittsalderen er vel rundt 75 år. Men vi holder koken, og selvsagt ror vi ennå. Vi har vært en gjeng nå siden 50-tallet, forteller de spreke karene, som i dag har gått fra Sporten.

– Klart vi har det mye moro sammen, og ikke alt handler om trening og Marka. Vi har også årlig lutefisklag, det skjer nå første tirsdagen i desember, på Theatercaféen.

Jakten på treet


Det er Bymiljøetaten som hvert år sørger for gavejuletreet til London. De store juletrærne krever godt jordsmonn, eller bonitet. Treet må være jevnt greinsatt, kjegleformet og smalt nok til å transporteres med både bil og båt.

Treet er en vanlig norsk gran, Picea abies, og måler som oftest mellom 20 og 30 meter på rot. Det kortes ned til 21 meter for å kunne fraktes. Treet er vanligvis mellom 50 og 80 år gammelt.

Det lages lister over potensielle juletrær og kandidatene får så ekstra pleie. Dette betyr at trær rundt utvalgte kandidater felles for å skape bedre lysforhold og ikke minst rotforhold. Fristilling kan skje når treet er bare 3-4 meter. I tillegg til fristilling gjødsles det jevnlig. Dette gjøres for å skape en mer mettet grønnfarge og tettere barmengde, men selv da vil kun 1 av 20 trær være egnet.

En julegran må dessuten stå i nærheten av en vei, slik at spesialbiler kommer til for å hente treet. En mobilkran løfter treet over på en lastebil med spesialbygd henger, en såkalt krybbe, og greinene bindes med ståltråd slik at det blir mulig å transportere det.

Etter felling fraktes treet til havnen i Brevik. DFDS står for transporten. Treet oppbevares under dekk, for å beskytte det mot saltvann. Skipet legger til kai i Immingham og fraktes derfra videre til London og Trafalgar Square. Sunnhetssertifikat utstedt av Mattilsynet er nødvendig for innførsel.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!