NORDRE AKER: Hvor lite skal du finne deg i? Det spør politiet om i sin nye kampanje mot vold i nære relasjoner.
Mange lever med vold i flere år før de kontakter politi eller hjelpeapparat. Målsettingen er at flere voldsutsatte skal søke hjelp og komme ut av den voldelige situasjonen.
Alle har rett til å leve et liv fritt for vold, og målet er å gjøre terskelen for å søke bistand lavere, skriver regjeringen.no.
– Vi håper at kampanjen skal motivere flere til å anmelde til politiet, men også til å be andre om hjelp i en vanskelig livssituasjon, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).
Rett til et liv uten vold
Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen fra Nordre Aker arbeider med politiet i noen sammenhenger.
– Politiets kampanje handler jo om hvor lite du egentlig skal finne deg i når det gjelder vold og psykisk plaging i nære relasjoner. Alle har retten på et liv uten vold, og retten til å ikke være redd!
Vold og psykisk plaging skjer overalt.
– I kjæresteforhold, i norske familier med etnisk norsk opprinnelse, i norske familier med annen etnisk bakgrunn. Det skjer også på jobb og alle tenkelige og utenkelige steder. Kanskje får man mot til å bryte ut ved hjelp av noen du kan stole på? spør Skaun Knutsen.
LES OGSÅ: Norges hundeekspert: – Jeg stoler mer på bikkja enn på folk!
Økonomisk mishandling
– En kreativ og slem måte å holde deg nede på er, for uten vold og psykisk plaging, også økonomisk mishandling. Økonomisk mishandling er at du ikke får noen midler til å kunne ha et eget liv eller noen form for handlefrihet. Det at du holdes innendørs er også en form for mishandling, sier psykologen.
Han beskriver mennesker som bruker vold eller psykisk plaging for å holde andre nede, som mennesker som ofte er gode til å gi andre skyldfølelse eller de er gode på å si at nå skal de skjerpe seg.
Kommer til å skje igjen
– Unnskyld. Tårevåte øyne. Det kommer aldri til å skje igjen. Det er anger der. Men det er bare et tidspørsmål før det smeller igjen. Et menneske som bruker vold eller psykisk plaging mot andre er et menneske med store problemer i forhold til normal menneskelighet, sitt eget følelsesliv, kontrollbehov, aggresjon og det å forstå hvordan det denne gjør påvirker andre, ifølge Skaun Knutsen.
Sjalusi
– Et menneske vil aldri kunne bli kvitt sin egen sjalusi ved å slå andre. Noen kaller det kulturforskjeller. Et kulturargumentet som er gammeldags og for lengst utgått på dato!
Det handler om å komme seg videre for begge parter.
– Den som plager andre og slår vet at det er feil. Det er gode muligheter for å få hjelp for mishandleren også, og lære å håndtere eget mørke, oppfordrer Skaun Knutsen.
Kontaktinformasjon (alle telefonnumrene er døgnåpne):
* Oslo Krisesenter: (+47) 22 48 03 80, e-post: [email protected] / [email protected], besøksadresse: Storgata 11 i Oslo
* Mental helse hjelpetelefon: 116 123
* Nødtelefon politiet: 112
* Politiet, sentralbord: 2800
Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!
Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:
*Kommentaren som er lest av over 30.000: Vær så snill - senk farten til barna våre!
* Denne mannen er totalt motstander av stressmestring
* Psykologen: Hjernen ljuger
Nye Nordre Aker Budstikke
I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!