Annemiek van Vleuten kronet seieren i kvinnenes første Tour de France med en ny imponerende soloseier i fjellene. Hun kom alene til mål også søndag

Lørdag erobret den nederlandske Movistar-rytteren ledertrøya ved å knuse konkurrentene i fjellene og vinne den nest siste etappen med nesten tre og et halvt minutt. Hun skaffet seg en overlegen ledelse, men hvilte ikke på lærbærene og tok en ny knockoutseier på siste etappe.

Den omfattet to førstekategoristigninger, deriblant den brutale bakken med stigningsgrad på 23 prosent opp til mål i La Planche des Belles Filles.

– Endelig kan det synke inn og jeg kan nyte det. Det blir iskrem og pizza i kveld, sa van Vleuten i seiersintervjuet vist på TV 2.

Suveren

Demi Vollering fulgte et halvt minutt bak vinneren og tok 2.-plassen sammenlagt, men 39-årige van Vleuten var i en klasse for seg. Sammenlagt vant hun 3.48 minutter foran Worx-rytter Vollering, som sikret dobbelt nederlandsk.

Katarzyna Niewiadoma fra Polen ble nummer tre. Hun var 6.35 bak vinneren

Et eventyr

Mie Bjørndal Ottestad fra Uno-X-laget fullførte på imponerende vis til 28.-plass søndag og 17.-plass totalt. 24-åringen fra Ullevål var mindre enn en halv time bak vinneren i sammendraget.

– Det har vært utrolig gøy og et rent eventyr å få være med på dette sirkuset. At jeg skulle være så nær teten hadde jeg a absolutt ikke trodd, sa Ottestad til TV 2.

Anne Dorthe Ysland fullførte også kraftprøven, til 90.-plass totalt. Lørdag var det så vidt hun greide tidsgrensen.

Van Vleuten har en lang merittliste som også inneholder tre Giro d'Italia-triumfer, OL-gull og to VM-gull i temporitt. Hun har tatt seg tilbake til toppnivå tross de karrieretruende skadene hun pådro seg i landeveisrittet i OL for seks år siden, da hun pådro seg brudd i ryggraden.

(©NTB)