SOGNSVANN: «Det er bra å ha sin egen stil», sang Gry Jannicke Jarlum en gang.

«Riksarkivbygningens syv etasjer rommer definitivt mange som har nettopp dét.

Avdelingsdirektøren med 52 sommerkjoler i skapet, arkivaren som har arvet alle buksedressene hennes mor sydde på 80-tallet, seniorrådgiveren som har gått over fra tweed til skinnjakke, og mange, mange flere» kan vi lese på Riksarkivets egen blogg, Dokumentene forteller.

Riksakivet har i hele sommer lagt ut bilder i sosiale medier under emneknaggen #arkivmote. Mange historiske godbiter er å finne der, og nå har altså arkivarene funnet frem sin egen stil, som de villig viser frem.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden din! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Og arkivarenes #arkivmote anno 2015 er inspirert blant annet av ansatte ved New York Public Library, som lot seg fotografere av Wall Street Journal.

Her bringer Nordre Aker Budstikke bilder av «våre egne» arkivarer på Riksarkivet og glimt fra de stilige garderobene deres.


Mari A. Bækkelund

Konsulent, Seksjon for brukertjenester

– Jeg elsker kjoler og vintageklær, og har en spesiell forkjærlighet for 40- og 50-stil. Egentlig liker jeg ikke så godt å pynte meg, men selv hverdagslige klær fra denne perioden er ganske pyntet i forhold til moderne klesstil, så sånn sett pynter jeg meg jo rett som det er.

LES OGSÅ: Gave til deg: Frigir tusenvis av historiske bilder, helt gratis!


Luis Thorsberg

Seniorrådgiver, Seksjon for bestandsforvaltning

– Jeg har alltid vært opptatt av klær, kanskje mer enn jeg er klar over selv. Det mener i hvertfall samboeren min. Jeg er spesielt svak for estetikken fra perioden 1978-1984. Humøret påvirkes av hvilke klær jeg har på meg, så det kan variere veldig hva jeg går i. Det kan like gjerne være Thrillerjakke som blazer. Har også en liten løpeshorts fra 1980 som jeg er veldig glad i, men det er ikke akkurat jobbantrekk.


Vigdis Andersen

Rådgiver, Statsarkivet i Oslo

– Jeg liker å kle meg i komfortable klær, og trives best i skjorter og bukser. Dét innebærer at jeg ofte må hente inspirasjon, og også plagg fra herrekolleksjonen. Jeg har vel en ganske praktisk og casual stil, både når det gjelder sko og klær. Har alltid vært svak for Annie Hall.

LES OGSÅ: Dette bygget skapte reaksjoner med sin enorme størrelse. I dag er det et landemerke


Gro Behrens

Seniorrådgiver, Dokumentsenteret

Drakten jeg har på meg sydde min mor til seg selv i 1980. Siden arvet jeg den, og den er like fin i dag som for 35 år siden. Jeg er ikke så opptatt av moten til enhver tid, derfor går jeg med klassiske klær. Jeg liker best buksedrakter. Når man løper til toget hver dag er det veldig praktisk med bukser.


Per Kristian Ottersland

Arkivar, Seksjon for privatarkiver

Jeg bryr meg veldig lite om mote, men synes det er morsomt å ha en uhøytidelig stil. T-skjorte er mitt favorittplagg - aller helst med en tekst som er litt uforståelig og uavklart. Jeg liker når t-skjortene mine skaper undring.


Vilde Ronge

Fungerende avdelingsdirektør, Bevarings- og tilsynsavdelingen

Jeg er fullstendig kjoleavhengig, og har over 50 kjoler i sommergarderoben. Jeg elsker å pynte meg. Det handler mer om noe inni meg enn hva andre synes. Hvis jeg har på meg en fin kjole får jeg en god dag. Av og til kan jeg tenke at jeg burde tilpasse meg f.eks. hvem jeg skal i møte med, men det legger jeg fort bak meg. Jeg kjører pynting. Alltid!

LES OGSÅ: Lurt på hvordan det er å bo i studenthybel? Her er studentenes egne råd


Olav H. Sataslåtten

Underdirektør, Seksjon for digitalt depot

Før var det morsomt med tweed. Jeg dro på tjenestereise til Sør-Sudan og Yemen i tweed og med silkekravatt. Jeg syntes alltid at det å være leder i sentralforvaltningen medførte et visst ansvar for å se litt ordentlig ut, og siden jeg var leder i femten år befestet dette med tweed og slips seg i ganske betydelig grad. I fjor bestemte jeg meg for å bli mer casual, og kjøpte min første jeans i voksen alder. Tror neppe jeg ender opp med biker-look, men jeg liker denne skinnjakken. Kanskje litt sånn middelalderkrise, men det føles bra.


Eli Fure

Underdirektør, Seksjon for eldre arkiver og spesialsamlinger

Folk kan ha litt stereotype oppfatninger av hvordan en arkivar ser ut. Jeg begynte derfor helt bevisst å ha på meg sprelske strømper når jeg satt i veiledningsskranken ved lesesalen. Med årene har jeg blitt mer og mer glad i farger, og eksperimenterer gjerne med sammensetning av klær og tilbehør. Men jeg holder meg alltid til høstlige farger, det har på en måte blitt mitt varemerke.

LES OGSÅ:
* «Benkene på Nydalen T-banestasjon minner mer om treningsapparater enn et sted man kan ta en pust i bakken»
* Ikke katta-strofe likevel: Pusen vandret langt i søket etter sin døde bror!
* Planla taubane til Grefsenkollen

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!