I februar i år omtalte Nordre Aker Budstikke prosjektet på Tåsen Aktivitetsskole (AKS), der 75 fjerdeklassinger bygger olabil, én til hver klasse.

– Vi hadde lyst til å finne på noe spennende som frister 4. trinn-elevene til å bli igjen på AKS etter skoletid, sa leder ved Tåsen skoles AKS, Marit Brovig.

Elever, foreldre og ansatte ble oppfordret til å levere inn gamle hjul, gamle sykler som ingen bruker, paller, planker og kanskje ratt, til skolen. Vaktmesteren ordnet rom til alt utstyret og hvor det kan snekres og lages olabiler.

Torsdag går startsskuddet

Målet var å delta i Nordberg Grand Prix i mai. Men litt senere, etter at Tåsen AKS hadde satt i gang prosjektet, kom den triste beskjeden om at Nordberg Grand Prix-arrangørene kaster inn håndklet etter 19 år.

Så da må skolen og AKS arrangere sitt egen olabilløp. Det skjer allerede nå på torsdag fra 15.30 til 16.00 i skolegården. Alle kan komme og se på, ifølge skolen.

Men det gjenstår fortsatt noe arbeid på de fire olabilene:

– Vi mangler sete, brems og maling. Den skal bli helt blå: Mustache Sally! Vi får se hva vi rekker å sette på i dag, forteller Luna, Mia, Lykke og Lunsi til avisa, da vi er innom mandag før den store dagen.

– Vi har vel brukt et halvt skoleår på denne nå. Det er veldig moro å bygge og lage ting. Vi har også lært å skru inn spiker med en sånn drrr-greie. Vi håper på å vinne løpet til torsdag, enten på fart eller for at vi har den kuleste bilen, legger jentene til, og kanskje blir det etter hvert et olabilprosjekt hjemme hos noen av dem også.

En av de andre bilene er laget ut av en gammel sykkelvogn.

– Det fineste syns vi er at vi ikke har bremser på den. Altså om du blir redd, så får du ikke bremset, forklarer en av gutta, og legger til:

– Men det er litt hardt ratt, så det er litt vanskelig å svinge. Så det lønner seg å kjøre rett frem.

Men de forsikrer at det er bra hjul på bilen.

– Det kuleste med å lage olabil, er det å skru på den! Det har tatt lang tid. Vi trodde kanskje ikke at det skulle være så moro, men det er det. Nå skal vi også male den gul, som en banan, en: Bananbil!

Les også

10. klassingene som kan fikse det meste har allerede drevet firma i flere år: – Jeg jobber stort sett fra skoleslutt til jeg legger meg

Tradisjon?

Marit Brovig og Tom Berdal ved AKS sier at prosjektet har generert mer jobb enn de så for seg i utgangspunktet:

– Dette har vært kjempegøy så langt, og jeg tror flere av elevene har lært seg litt praktisk håndverk, blant annet det å bruke skiftenøkkel. Men det hele ble litt mer jobb enn vi trodde. Så for neste runde skal vi nok lage en større plan, vi håper jo på at dette kan bli en tradisjon. Det skjer noe hele tiden, som nå - hvor rattet på en av bilene nettopp knakk!

Nå gleder de seg også til torsdag, det blir premier og kåret vinnere i både fart og bilen med mest X-faktor.

– Vi skal få på plass et dommerpanel. Vi har planlagt en førstehjelpsstasjon, men vi håper jo at vi ikke kommer til å trenge den da.

.

– Veldig hyggelig

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt arrangørene bak det tradisjonsrike, og nå nedlagte, Nordberg Grand Prix.

– Det er veldig hyggelig å høre at olabiltradisjonen føres videre i lokalmiljøet. Vi er godt kjent med at olabilbygging har vært et prosjekt på Tåsen skole. Med torsdagens løp har dette materialisert seg. Det blir vel neppe 100 biler, men alt må jo starte et sted, men kanskje kommer Kongen … (Nordberg Grand Prix har hvert år invitert Kongen til arrangementet, uten at de har fått napp, journ. anm.). Vi håper dette kan inspirere barn til mer enn bare «fotball og dataspill», sier Lasse Berg, og fortsetter på vegne av NGP-gjengen:

– Vi ønsker Tåsen skole lykke til med løpet. Vi er dessverre forhindret fra å være tilstede.

LES OGSÅ: