Mandag våknet oslofolk til en kjølig morgen med flere minusgrader enn vi har vært vant med den siste uka. Selv om vårmåneden mars er godt i gang, blir minnet på at vinteren ikke er riktig over ennå likevel.

– Temperaturen skal nedover i Oslo, sa vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, til Avisa Oslo søndag. De om lag fire varmegradene Oslo fikk søndag er trolig de siste på en god stund.

Kaldt og tørt

– Uka som kommer skal vi egentlig ikke få noe særlig varmegrader i det hele tatt. Det kan være kulden slipper litt taket til neste helg igjen, men det er usikkert, sier meteorologen til AO.

Langtidsvarslet til Yr viser i skrivende stund at det blir elleve minusgrader for eksempel i Nydalen, på Kjelsås og Blindern onsdag morgen og formiddag, og videre temperaturer mellom null eller minus én grand og minus ni eller ti fram til og gjennom førstkommende helg. Men nøyaktig hvor kaldt det blir, avhenger av flere faktorer.

– Som skydekket, for eksempel. Er det helt klart gjennom natta, så blir det kulde. Det samme gjelder om man ikke får noe særlig sol på dagtid.

– Forskjellen fra forrige uke er at vi ikke får særlig plussgrader på dagtid, legger hun til.

Kulda byr imidlertid ikke på noe mer hjelp på skiføret. Det blir tørt og ikke noe nedbør, ifølge Borander. Ifølge Yr vil sola kikke frem flere dager, så solbrillene trenger man ikke legge bort.

Våren venter

I uka som gikk var det periodevis temperaturer opp til ni plussgrader, og en god følelse av vår.

– Vi må et godt stykke lenger uti mars før vi kan få noe som ligner det været vi hadde forrige uke For dem som var veldig klare for vår nå, så er dette et lite tilbakerykk. Så får vi se når våren er tilbake. Vi er inne i en kald periode nå, er den klare beskjeden fra meteorologen.

Ifølge langtidsvarselet for de neste ti dagene er det lite som vitner om vårtemperaturer. Det blir ikke én dag med plussgrader på Blindern.

– Så da må vi nok vente å se hva de siste to ukene av mars byr på. Dette er en værsituasjon som fort kan bli langvarig. Kulda har et potensial for å påvirke resten av måneden også. Det er det som fortsatt er litt spennende og usikkert, hvor lenge kulda blir sittende, om vi må vente helt tålmodig helt til april, eller om det faktisk kommer mer vårlige temperaturer igjen i slutten av mars, forklarer Borander til AO.

Les også

Søstrene Irene og Therese driver populært firma sammen: – Vi ser og tenker på ting som mange andre ikke gjør