«Styret tar til orientering de planlagte tiltakene for å gjennomføre nødvendige bemanningstilpasninger for å sikre et resultat i samsvar med budsjettet for 2023», lyder vedtaket som flertallet stilte seg bak.

Planen er at 462 årsverk skal bort.

De ansattes representanter i styret er bekymret for at kuttene vil gå ut over både pasientene og arbeidsmiljøet, og mente styret burde se kritisk på sykehusets investeringsplaner. De viste også til at regjeringen har lovet mer penger til sykehusene i revidert nasjonalbudsjett, og ville be ledelsen komme tilbake med nye forslag til tiltak når det er klart hvor mye Oslo universitetssykehus (OUS) får.

Vil sette av penger til investeringer

Men administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth vil heller sette av de ekstra pengene som kommer «bør benyttes til å bedre det økonomiske resultatet og dermed styrke helseforetakets investeringsevne.» Derfor må kuttene uansett gjennomføres, mener han. Det sa altså flertallet i styret seg enig i.

Flere av styrerepresentantene tok opp at det nå er usikkert hvor mye de har å rutte med i 2023. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) gikk ut 13. februar og sa at regjeringen vil gi 2,5 milliarder kroner ekstra til sykehusene i år og i tillegg at budsjettet vil bli justert for de ekstraordinære pris- og kostnadsøkningene.

– Det er veldig rart å styre etter pressemeldinger, men vi får jo ha såpass tillit til at regjeringen at vi tror de står ved de pressemeldingene de har sendt ut, sa styremedlem Sigrun Vågeng i torsdagens møte.

Uro blant ansatte

De planlagte kuttene har skapt stor uro i flere avdelinger på sykehuset. Ved hjertekirurgen varslet over halvparten av sykepleierne at de vil si opp, men et nytt forslag fra ledelsen tirsdag kan føre til at flere av dem velger å bli, ifølge NRK. Ansatte har også ropt varsku om kapasiteten ved nyfødtintensiven. Et tidligere vedtak om å legge ned ABC-klinikken for naturlig fødsel har også ført til mye kritikk.

OUS er landets største med over 24 000 ansatte og har et budsjett på ca. 27,5 milliarder kroner, opplyser sykehuset på sine nettsider. OUS jobber med å bygge et nytt storsykehus på Gaustad i Oslo og legge ned dagens Ullevål.

(©NTB)

Les også

Regjeringen setter Oslos innbyggere i fare