Årsaken er et helikopter som landet med en pasient. Helikopteret er av typen Sar-Queen. De er for store for Oslo-sykehusenes egne landingsplattformer.

– I og med at en stor maskin skal ned på Voldsløkka er vi til stede for å ivareta sikkerheten for folk rundt. At ikke folk kommer for nærme. Vi påser at det er klar landingsplass, sier politiets operasjonsleder Tore Solberg.

Helikopteret landet i 18.45-tiden, ifølge Nordre Aker Budstikkes opplysninger.

NTB melder at pasienten kom fra Stavanger og skulle til Rikshospitalet. En ambulanse og en akuttbil ventet på Voldsløkka og fraktet pasienten videre til Gaustad.

Sjeldent skjedd før

Hovedredningssentralen i Sør-Norge bekrefter at de har bistått i forbindelse med en helsetransport. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Det er ikke første gang, men det er faktisk andre gang Sar-Queen lander på Voldsløkka. Første gang var i oktober i fjor, sier pressevakt ved Oslo universitetssykehus, spesialrådgiver Dag Kristiansen.

Operasjonsleder Solberg i politiet er ikke kjent med hvor stort område som må sikres før landing. Han legger til at landingen ikke var planlagt.

– Det var ingen uønskede hendelser der, så det gikk veldig greit, synes jeg.

Mulig risiko for pasienter

Oslo universitetssykehus bruker Voldsløkka som en midlertidig landingsplass for de nye redningshelikoptrene. Samtidig jobber de med mer permanente løsninger både på Ullevål og Rikshospitalet.

Rikshospitalets akuttmottak ligger rundt fire kilometer fra Voldsløkka, ifølge Google Maps. Karttjenesten oppgir avstanden fra landingsstedet til Ullevåls akuttmottak å være rundt halvparten.

I en tilsynssak skrev Statsforvalteren i november 2021 at den midlertidige landingsplassen representerte en risiko for tidstap.

– Dette er igjen en risiko også for pasientsikkerheten, opplyste de.

Prosedyre for landing på Voldsløkka

Oslo universitetssykehus opplyser at dette skjer når Sar-Queen skal lande på Voldsløkka:

  • Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK), som blant annet betjener nødnummeret 113, ringer politiets operasjonssentral på en definert linje.
  • Politiets operasjonssentral definerer en BAPS-gruppe. Det er en felles talegruppe for nødetatene. Når helikoptrene skal lande, er besetningen om bord, AMK og politiet inkludert i talegruppen.
  • Politiet rykker ut og rydder plassen slik at det er klart for landing.
  • Oslo universitetssykehus stiller med nødvendige ambulanser og andre ressurser som foretar transport dit pasienten skal.