OSLO: Astrobabes er et rockeband fra Oslo, med røtter i Nordre Aker.

De liker å tro at de er bandet ingen glemmer etter å ha sett dem spille. Og deres idé om pønkrock, fellesskap og moro på scenen, kommer til uttrykk gjennom konserter med mye energi, «skamløse publikumsfrierier» og en «in-yer-face-scenetilværelse.»

De har fått høre at de minner om norske band som Kjøtt, Jokke, The Aller Værste!, Oslo Ess og Yoga Fire. Internasjonale inspirasjonskilder er for eksempel Rancid, Green Day og The Clash.

Men aller helst vil de høre ut som seg selv.

– Alle spiller på sin måte, så det blir en god blanding. Men vi har jo forbilder, så det blir litt innflytelse, sier Petter Brønstad, Andreas Kjelstrup og Espen Hagås.

– Vi er ålreite typer

Nordre Aker Budstikke møter bandet, med unntak av vokalist Tarjei Westby, på Café Mono i Oslo sentrum. Det er det tryggeste stedet for rockere å ta en pils i Oslo, mener de.

Da Astrobabes startet i 2016, satte de seg som mål å spille på puben Last Train, bli en sentral del av det norske pønkmiljøet, lage et eget festivalkonsept, gi ut musikk og bli booket til enten Øyafestivalen eller Roskilde. Festivalene ligger nok litt frem i tid, tror bandet, men de har i stor grad klart å nå de andre. De sier selv at Astrobabes er beviset på at pønk og DIY-holdning også fungerer i 2018.

Bandet har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med både konsertene og sin debut-EP, som ble utgitt 28. september i år.

– Det har gått over all forventning. Vi har blitt spilt på NRK P3 og P13. Vi har fått mye omtale, som kanskje er litt mer atypisk for rockeband av denne størrelsen. Det har med å gjøre at vi er ålreite typer, sier bandets gitarist, Petter Brønstad.

– Sa han og smilte for første gang på flere år! sier Hagås og ler.

Men man kommer langt med å være hyggelig, forteller de videre. Også som pønkrockband.

– Hvis du er kjip kommer du jo ingen vei. Og det er hyggelig å bli kjent med andre band, stort sett alle ønsker hverandre godt. Ingen spiller i rockeband for å ha det kjipt, vi vil i hvert fall ha det gøy.

– Vi er best live

Men selve EP-en er derimot ikke en like stor suksess som release-festen og all oppmerksomheten, forteller de. De er helt klare på at de er aller best live. I hvert fall ved denne utgivelsen.

– EP-en har ikke blitt omtalt i særlig positive ordlag. Vi er ikke et kritikerrost band om dagen. Men konsertene er noe helt annet. Ikke hør på EP-en før du kommer på konsert, alt er best live!

Astrobabes brukte tre dager på å spille inn EP-en. Men nå ser de at de nok skulle ha brukt litt lenger tid på den.

– Vi fant fort ut av ting der og da. Neste gang lager vi et mer ferdigstilt produkt, dette var en øvingsprosess for oss. Det gikk fort fra å finne ut at vi skulle spille i rockeband til vi spilte inn EP. Vi fant ut at vi bare skulle gjøre det.

De mener de har tatt store steg fra studio og til nå. Det har blitt mer kustus på ting.

– Det er bare å komme på rockekonsert for å se!

Nylig spilte de i Trondheim, før de reiser til Stavanger og Mandal i november.

– Det gikk over all forventning! Vi kom oss opp med tre lokale band. Vi hadde regnet med å gå med tap, men vi gikk i pluss, forteller Brønstad.

– Nåja, vi brukte 2000 kroner på øl til de andre bandene da, det gjorde at vi gikk i minus, legger Hagås til.


For lite rock i Nordre Aker

– Dere har tidligere sagt at det er for lite rock i Bydel Nordre Aker, er det fortsatt sånn?

– De fleste rockesteder flytter eller blir nedlagt. Snart forsvinner alt i Nordre Aker, også. Vi har sluttet å øve innenfor bydelsgrensene, så nå er det enda mindre. De stedene som potensielt kunne ha arrangert rockekonserter gjør det ikke.

– Så begynner unga med mye dumt i stedet. Som heroin eller mumlerap, sier Hagås.

Stedene må få ut fingeren og få litt kustus på det, sier de uten å helt ville nevne hvem i lokalavisa.

– Vi kommer ikke til å spille i Nordre Aker på en stund. Vi mener, i all beskjedenhet, at vi har bedre gjennomføringskraft enn arrangørene der.

– Og de burde hatt rockeutstilling på Teknisk Museum. Med pyro! sier Kjelstrup.

Bandet er også arrangører av festivalen som har gått under navnene Sogn Punk & BBQ og RF Punk & BBQ. I år ble denne flyttet ut av bydelen og ned til Betong, en konsertforening i Det Norske Studentersamfund på Chateau Neuf, og skiftet dermed navn til Betong Punk og BBQ.

– Det blir festival igjen til neste år. Og da kan Nordre Aker-folka ta 25-bussen.

Ny musikk før sommeren

– Har det vært vanskelig å å gi ut EP og komme seg inn på Spotify, syns dere?

– Det har vært kjempekult. Det er lett, bare man gjør hjemmeleksene sine. Det har vært stressende for noen, men siden han ikke er her kan vi ikke snakke stygt om ham…

Og hvordan ser så fremtiden ut for Oslo-rockerne?

– Vi skal spille på Økernfestivalen. Hvis vi kommer oss gjennom den i live, er det bare å rette seg etter fremtidsplanen. Vi skal i studio ved nyttårstider, og vi kommer til å jobbe hardt for å gi ut ny musikk før sommeren. Vi er også booket til festivaler i sommer, men vi kan ikke si hvem. Ikke Øyafestivalen, i hvert fall. Claes Olsen (bookingsjef på Øyafestivalen, journ.anm.) har ikke ringt oss. Men i fremtidsplanen vår står det at han skal gjøre det i 2020, så vi må jobbe litt hardt.

Flere av bandmedlemmene har tidligere spilt på Rockefeller, men nå håper de også å kunne få ta med Astrobabes dit. Men de påpeker at de beste konsertene ikke nødvendigvis må være på en stor scene.

– Det kuleste showet vi har gjort var i stua i et studenthus. Der spilte vi 19 låter, mange av dem kommer aldri til å bli gitt ut, eller spilt igjen… Det var elendig utstyr og fasiliteter, men det var kjempegøy og øl overalt. Det er nettopp derfor vi spiller i rockeband.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!