SOGNSVANN: For alle de andre som har rutine fra småbarnsalder om at man skal ta med seg søpla etter seg, så kan det virke helt uforståelig at noen bare kan gå fra vakre Sognsvann som dette. Det skjer selvsagt mange andre steder også. Leser har tatt disse bildene etter forrige helg.

– Dette var ved den sydøstre enden av Sognsvann. Det lå igjen flere utbrente engangsgriller, vinflaske og annet søppel lå strødd utover. I et tre hang det også plastposer med søppel, forteller leseren og turgåeren.

Hundebæsj og skismøring er «greit»: – Men nåde den som borrer hull i isen

Trist

Som i likhet med veldig mange andre, synes det er trist at folk gir blaffen.

– Det er trist at enkelte ikke føler noe ansvar for å rydde opp etter seg, sier han.

I tillegg skjer også hærverk på kommunens eiendom.

– Et benkesett noen meter bortenfor hadde fått dype brennemerker etter engangsgriller på bordplaten, og i det ene setet var det brent hull tvers igjennom, forteller han.

Slik kan de nye doene på Sognsvann bli

Koster millioner

Og det koster kommunen millioner hvert eneste år, å rydde opp etter miljøgrisene i marka, i parker og på andre offentlige steder. Nordre Aker Budstikke har også tidligere skrevet om problemet, for noen år siden antydet kommunen at det kostet den - og innbyggerne - opp mot 20 millioner kroner å rydde opp søpla folk dumper rundt omkring.

Det beløpet inkluderte ikke store søppeltømminger i Marka, som gamle møbler og hvitevarer. Den oppryddingen kom i tillegg.

Kristian Skalland Moen, kommunikasjonsrådgiver i Bymiljøetaten, har ikke noe spesifikt beløp på kun søppelrydding etter badegjester og grillgjester per august 2015, men det blir en del millioner.

– Jeg blir i hvert fall i tre måneder

– Det brukes mange millioner kroner årlig på søppelrydding av friområdene i byen vår. Det er vanskelig si noe konkret tall uten å gå veldig i dybden, sier Skalland Moen.

Været

Han fortsetter.

– Det er store variasjoner i søppelmengden avhengig av vær, ferietid og hvis det holdes diverse arrangementer, i tillegg til at det kan være lokale forskjeller. Sognsvann er generelt sett ikke spesielt ille, men det er veldig mange mennesker som besøker området og hvis bare en brøkdel av disse forsøpler blir det raskt synlig for mange, legger han til.

Oppfordre?

Noe som kan gjøres med forsøplingen, eller skal kommunen bare fortsette å rydde fra år til år?

– Vi ønsker selvfølgelig at folk skal kose seg og slappe av når de er ute i naturen, men samtidig oppfordrer vi alle til å ta med seg søpla og kaste den i nærmeste søppelkasse når de forlater området de har oppholdt seg på.

Les også: Omkom etter T-banepåkjørsel

– Hvis alle forlater området slik de hadde ønsket å finne det selv, får vi alle en renere og vakrere by, avslutter kommunikasjonsrådgiveren.

LES OGSÅ:
* Hvis Lyn berger plassen får du se denne mannen med Beatles-lugg
* Nei, dette bildet er ikke fra en klesreklame.
* Nordre Aker på tørrkok-toppen

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!