Sommerskolen i Oslo er at av landets største arrangementer for barn og unge, og har kurstilbud for 17.000 elever fra første trinn og ut videregående. De mange kursene er fordelt på 54 lokasjoner i hovedstaden, og blant dem er Geitmyra, hvor 6. klassingene lærer om det fantastiske havet.

Endelig!

Mandag 20. juni var det duket for den første dagen med helt vanlig sommerskole siden 2019, selv om den var tilnærmet ordinær i fjor, presiserer Sommerskolens rektor, Ewelina Knutsen. Det er hun rimelig fornøyd med:

– Det er helt fantastisk. Jeg tror vi alle, både voksne og barn, har vært klare for å endelig slippe opp og kunne gjennomføre en ordinær sommerskole. Vi hadde en nydelig oppstart med strålende sol på mandag. Det var stor stas.

Knutsen forteller at alle kursene tar utgangspunkt i et fag eller temaområde, og skal bidra til både læring, mestring og fungere som en møteplass på tvers av skoletilhørighet. I år er det flere nye kurstilbud, og i denne omgangen er det ekstra fokus på svømming.

– Det tilbys svømming ved alle kurslokasjoner som vi drifter selv, så det er et stort svømmetilbud. Vi har også opprettet en ny base på Bjørnholt vderegående skole, hvor vi satser på yrkesfag og har et veldig spennende program for ungdommen.

Videre har Sommerskolen blant annet inngått et nytt samarbeid med Teknisk museum, som de også har hatt før pandemien.

– Vi har et veldig spennende og variert program. Det er veldig viktig for oss med et bredt og variert tilbud over hele byen, slik at barna skal slippe å reise langt for kursene.

Sommerskolen i Oslo er et viktig arrangement, sier Knutsen, men søkertallene er fremdeles ikke tilbake til før pandemi-nivå. Det kan tenkes at det har noe med oppblomstringen av korona å gjøre. De har ingen tall på det, men en rekke tilbakemeldinger fra foreldre.

– Også er det mange som tenker at «endelig skal jeg til utlandet igjen». Så det er kanskje en god blanding.

Mat, fisk og bærekraft

Blant de 54 kursstedene er altså Geitmyra Matkultursenter og gård, som har stått siden 1755, hvor 30 heldige elever får lære om havet, matlaging, sjømat og bærekraft denne uken. Allerede har de hengt en side med laks til røyking, filetert makrell og lagd en rekke retter fra bunnen av.

– Tanken er at de skal få bryne seg på alt mulig godt fra havet, og gjerne at de smaker på noe nytt. Fokuset er jo på bærekraft, så vi snakker mye om hvordan og hva det vil si å spise bærekraftig, forteller Anna Werenskiold, undervisningsleder på Geitmyra.

– Én ting er å spise sunt, men vi må også ta vare på planeten og sørge for at vi fortsatt har fisk og andre råvarer som vi kan spise.

Torsdag skulle de 30 barna blant annet stelle i stand til en stor buffet, med sjømat, grønnsaker, kremost fra bunnen av, og en hel del annet. De skulle også på besøk til en birøkter i skolehagen.

– De skal gjøre så mye som mulig selv, for man får så mye mestring av å lage mat. De kan mer enn de tror, selv om mange er forsiktige og har kanskje ikke fått lov til å bruke kniver eller sette ting i ovnen selv.

Werenskiold forsikrer om at de holder et øye med hver finger, men at 6. klassingene klarer seg godt på kjøkkenet. I går spiste de til de sprakk, for maten de hadde laget var så god, sier hun.

Det er skikkelig god stemning på den solfylte gården, er alle enige om, og det var mange om beinet for en plass på Geitmyra i år. Totalt har de tre kursuker med plass til 30 elever i uka, og mange står på venteliste.

– Dette er et veldig populært kurs, det må vi bare si. Det er dessverre mange på venteliste som ønsker seg hit, sier Knutsen.

Det var hele 144 søkere med Geitmyra som førsteprioritet, viser tall fra Sommerskolen.

Fornøyde elever

Vilde, Marcus, Martine, Guri og Ole er blant de 90 elevene som får delta på sommerskole på Geitmyra i år, og hittil er de storfornøyde med tilbudet. Alle fem har vært på Sommerskolen før, men aldri her.

– Det er veldig gøy!

– Ja! Forrige gang var jeg på mattekurs, ler Vilde.

Filetering av makrell er noe av det mest spennende de har gjort, og de fleste i gjengen har aldri prøvd det før. Det var gøy, men også litt ekkelt...

– Det var første gangen jeg har prøvd det, og det var gøy selv om det var ekkelt, sier Martine.

Elevene forteller at nesten alle bestemte selv både at de skulle gå på sommerskole og hvilket kurs. Det var foreldrene til Marcus som valgte for han, men han er glad for at det ble Geitmyra, sier han

Etter tre dager har de lært om mange forskjellige typer fisk, og en del funfacts:

– Vi har lært at fisker har noe som heter svømmeblære, som gjør at de kan gå opp og ned i vannet, sier Vilde.

Hele gjengen er glad i både fisk og matlaging, og forteller at de lager mye mat hjemme. Så langt er det den urtestekte seien det beste de har laget, og alle er enige om at de definitivt kommer til å lage den hjemme også.

– Jeg kommer til å ta med meg mange oppskrifter hjem, sier Vilde.

LES OGSÅ:

Bildeserie

Se bildene fra sankthansfeiringen på Bakkehaugen