Dette er en fotballklubb med mye historie, det er det liten tvil om. At klubben i fjor kom frem til en løsning inspirert av den «tyske modellen» skulle vise seg å bli en populær sak, som vakte stor oppsikt i flere av landets aviser. Den «tyske modellen» kan kort og enkelt forklares med at supportere er med på å kjøpe seg inn i aksjeselskapet, på den måten blir de også deleier av klubben.

Her finner du noen av sakene.

I årsberetningen for 2021 skriver styret i Lyn 1896 at det til slutt var nesten 1950 personer som tegnet seg for aksjer i klubben:

«Totalt fikk vi netto inn kr. 8.400.000 i løpet av 4 dager. Dette etter at alle utgifter var trukket fra. Målet var å hente inn ca. 6.500.000 over 30 dager, og dette viser den entusiasmen som ligger latent rundt klubben. Styret er særdeles fornøyd med hvordan dette arbeidet gikk.»

Men hvor har det blitt av pengene nå?

Bjørn Ghon Jønsberg, daglig leder i Lyn 1896, kan fortelle at det er kostbart å drive fotballag i 3. divisjon. For ikke å snakke om et lag med høye ambisjoner, som innen 2026 ønsker å være tilbake i Eliteserien.

– Det er antageligvis dyrere å drive en klubb i 3. og 4. divisjon, enn i 2. divisjon og oppover. Hvert fall om man ønsker å satse skikkelig. Pengestrømmen er mer kontinuerlig og sponsorene flere i de øverste ligaene.

Jønsberg trekker frem at klubben har et langsiktig mål, og at det er flere tiltak satt i gang for å nå målet. Som det ble sagt i sommer var hensikten at mesteparten av ressursene skal gå til styrking av det sportslige apparatet rundt spillergruppene.

– Så hva har dere brukt pengene på hittil?

– Vi har fått på plass Jan Halvor Halvorsen, i en 100 prosent stilling som trener. Halvorsen har for øvrig seks opprykk under beltet fra tidligere. I tillegg har vi også sikret oss Glenn Hartmann, som assistenttrener.

Den økonomiske støtten har kommet godt med til å styrke støtteapparatet rundt A-laget, men klubben har også valgt å rette en del av ressursene mot juniorene og deres opplegg.

Det å kunne utvikle utøvere i egen klubb, å følge spillere fra barneidretten og inn i toppidretten, er uten tvil en motiverende og lokkende tanke. Satsingen på rekruttering og yngre utøverne er derfor også en viktig prioritet i klubbens investeringer.

Det mener daglig leder Bjørn Ghon Jønsberg kan være en nøkkelfaktor for at Lyn igjen kan bli en av de beste lagene i norsk toppfotball.

For 2022 har Lyn 1896 budsjettert med 2,3 millioner kroner i lønn til spillere, og 3,6 millioner til sportslig apparat. Det var LFM som ført omtalte dette. Det er budsjettert med et underskudd på nær 3,5 millioner kroner, som skal dekkes av aksjeselskapet.

En av Norges beste


Er det et område Lyn 1896 uten tvil scorer høyt, og kanskje er blant Norges beste, er klubbens veletablerte supportere.

Bastionen er navnet på den etablerte og lojale gjengen som alltid stiller opp, lager liv og heier.

Det kan faktisk se ut som medlemskap går litt i arv i Bastionen. En av de store gruppene utgjøres nemlig av 17- til 20-åringer. De har som regel vært tilknyttet klubben gjennom oppveksten, og venner som har valgt å satse videre.

Det er imponerende hvordan klubbens supportere har klart å holde interessen og engasjementet så høyt i over så lang tid. Gjennom triumfer og nedrykk har Bastionen holdt ut, og kan derfor også hedres som en del av klubben.

Sesongen 2022 – se kampene på Nab.no!

Med langsiktig mål om plass i Eliteserien er det ikke til å legge skjul på at Lyn 1896 drømmer om opprykk denne sesongen. Lørdag 7. april møter de Ready, på Holmen-lagets hjemmebane i Oslo.

Det har vært en god start på sesongen. Etter fire kamper spilt ligger klubben på toppen av tabellen. Likt med Grorud 2, og med 10 poeng så langt.

Bjørn Ghon Jønsberg oppfordrer selvfølgelig alle til å komme på kampene. Men er svært fornøyd med at et abonnement i Nordre Aker Budstikke nå kan gi tilgang til kampene på Direktesport.no.

– Det er uten tvil et godt tilbud for de som ikke får møtt opp på kamp.

Lørdagens kamp kan du se her:

I tillegg til herrene er også kampene til Lyns damelag tilgjengelig på Direktesport.

Med abonnement på Nordre Aker budstikke kan du nå se alle kampene til Lyn på Direktesport. De har også et bredt utvalg av norsk fotball fra flere divisjoner for menn, og også Toppserien for kvinner.

Og snart sparkes cupen i gang!

Jønsberg ønsker å benytte anledningen til å invitere alle til Bislett Stadion torsdag 19. mai. Klokken 18.00 er det duket for første kamp i norgesmesterkapet og Lyn møter Stabæk, fra OBOS-ligaen.

– Vi håper på et skikkelig oppgjør. Og for å sikre ordentlig trykk fra tribunene under åpningskampen har vi sammen med Stabæk, sørget for at alle barn (under 15 år) fra Oslo og Bærum får gratis inngang til kampen.

Og har du ikke mulighet til å møte opp kan du se kampen på Nordre Aker Budstikke og Direktesport.

Tabellen, Norsk Tipping-ligaen avd. 1


Lag S P
1 Lyn 1896 FK 4 10
2 Grorud 2 4 10
3 Os 4 9
4 Skeid 2 4 8
5 Nordstrand 4 6
6 Ready 4 6
7 Lokomotiv Oslo 4 6
8 Frøya 4 6
9 Oppsal 4 4
10 Sandviken 4 4
11 Fyllingsdalen 4 3
12 Stabæk 2 4 3
13 Grei 4 3
14 Kjelsås 2 4 1

(Kilde: Fotball.no)