Bymiljøetaten har startet samarbeidet med «Hjertesone» på Tåsen skole. I vårsola sist fredag gikk de på befaring rundt skolen, elever, lærere og Bymiljøetaten – alt i regi av «Hjertesone»-prosjektet:
Målet med hjertesonen er å gjøre skoleveien tryggere for elevene ved å redusere trafikkpågangen rundt skolen ved skolestart og skoleslutt. I hjertesonen skal barna oppleve at det er trygt å gå eller sykle til og fra skolen og fritidsaktiviteter i skolens nærområde. En hjertesone påvirker også nabolaget i form av et mer trafikksikkert lokalmiljø.
«Hjertesone»
En hjertesone er en sone rundt skolen hvor det er fokus på trafikksikkerhet og hvor det ønskes at foresatte ikke kjører. Hjertesonen er et geografisk avgrenset område. Skolen velger selv hvordan hjertesonen utformes rundt sin skole ut i fra sin skoles beliggenhet og utfordringer.
Hva innebærer en hjertesone? En hjertesone er et samarbeid mellom skolen, FAU (Foreldrenes Arbeidsutvalg), Oslo kommune og Trygg Trafikk. Det baserer seg i stor grad på frivillig og holdningsskapende arbeid. Skolen og FAU er ansvarlig for sin egen hjertesone, og kan få veiledning fra Oslo kommune.
Det vil variere hvilke tiltak som passer og er mulige ved de forskjellige skolene. På enkelte skoler kan holdningsskapende arbeid alene være det mest aktuelle og effektive tiltaket, mens det andre steder også vil være behov for fysiske tiltak.
Eksempler på trafikksikringstiltak kan være: Bedre merking av veiskilting, fartsregulerende tiltak, som fartshumper, og forbedring av fortau.
Når det gjelder det holdningsskapende arbeidet er det skolene og FAU som velger og gjennomfører tiltakene. Det kan for eksempel være at lærere informerer om bruk av hjelm, at skolene har sykkelopplæring, at man gjennomfører gå- og sykle-kampanjer, refleksaksjoner og at foresatte legger til rette for at barna kan gå eller sykle til skolen, alene eller i følge med andre.
Hvordan starte hjertesone? Når din skole er tatt opp i hjertesoneprogrammet vil Oslo kommune veilede og følge opp skolen i oppstart- og etableringsfasen. I denne perioden får skolen utdelt støtteverktøy de skal benytte gjennom perioden, og spørreundersøkelse blant foreldre og elevmedvirkning vektlegges. Etter en godkjent hjertesone er det skolen og FAU selv som har ansvar for å opprettholde hjertesonen og de holdningsskapende tiltakene.
Det er et mål at alle skoler med barnetrinn i Oslo skal ha en hjertesone i løpet av de kommende årene.
Kilde: Bymiljøetaten
Spørreundersøkelse og befaring med elevene
Fra Bymiljøetaten er blant annet Vibeke F. Rørholt fra mobilitetsdivisjonen i etaten, på plass gjennom befaringen. Hun forklarer om «Hjertesone»-prosjektet:
– Vi fra «Hjertesone»-teamet har hatt en spørreundersøkelse blant foreldrene, som kartla foreldrenes syn på utfordrings-punkter i trafikken relatert til skolevei. Dette er oppsummert med FAU, skolen og Bymiljøetaten.
– FAU og skolen har i samarbeid tegnet en «Hjertesone» rundt skolen. I dette området ønsker vi et tryggere og bedre trafikkmiljø. I «Hjertesone»-prosjektet gjør vi enkelte fysiske tiltak på vei, og skolen får 50.000 kroner til arbeid på skolen. Som for eksempel aksjoner, sykkelverksted og lignende. Dette finner FAU, elevene og skolen ut av.
Hun forteller også at det er viktig med elevmedvirkning:
– Fredag i forrige uke hadde vi med oss elevrådet på Tåsen på en trafikktur. Ut fra foreldrenes svar gikk vi en tur i nærområdet og ba om elevenes mening om trafikk-utfordringer i veikryss, langs vei, belysning og så videre. Det er supert å høre elevenes mening om nærområdet sitt, og de ser ofte ting vi voksne ikke legger merke til. Vi fikk med oss viktige innspill til videre arbeid, ifølge Rørholt.
Vil gi tvangsmulkt for dårlig trafikksikkerhet. Dette svarer dagligvaregiganten
Involverer også barnehagen
Om fremdriften sier Rørholt at etaten er litt avhengige av skolen og FAU, i og med at dette er et samarbeidsprosjekt.
– På Tåsen må skolen også involvere barnehagen, som har lokaler inne på skolens område. Vi har forhåpninger om å rekke å bygge tiltak i sommerferien, men det avhenger av at vi får planleggingsarbeidet gjort nå i mai. Noen tiltak tar også lengre tid å prosjektere enn andre.
Disen skole er ifølge Bymiljøetaten snart ferdig med hele «Hjertesone»-prosjektet, men det står igjen noe arbeid med belysning.
Grefsen skole skal også starte opp «Hjertesone» i 2022, opplyser Bymiljøetaten på spørsmål om hvilke andre skoler i bydelen som følger på med «Hjertesone»-prosjekt.
kan du se oversikten over hvilke skoler som er i gang og med i «Hjertesone»-prosjekter.

Det er ikke 17. mai-toget de øver til...

– Vi gir ikke tillatelser til parkering på grøntarealer!
