TÅSEN/NES: Tuva imponerte stort i junior-NM på Nes i helgen. Resultatene hennes har bare blitt bedre og bedre de siste årene, og det toppet seg i helgen. Lyn-jenta gikk nemlig inn til hele tre sølvmedaljer i distansene 5 km klassisk, 15 km skate, og på stafetten. På stafetten tok hun blant annet sølv sammen med den andre Lyn jenta Nora Sødal Raastad (18).

Planen er å satse videre.

Store ambisjoner

Tuva kan se tilbake på helgen med et stort smil.

– Jeg er veldig fornøyd, og syntes absolutt det var et habilt resultat. Jeg hadde jo håpet på før rennene at det var der jeg skulle være, så det var deilig.

Lyn-jenta har hatt en god progresjon de siste årene. Til tross for dette, var to sølvmedaljer et realistisk mål for Tuva før helgen, eller kom det hele litt uventet på?

– Jeg visste jeg var i god form, men vi har ikke gått lengre distanser så ofte. Vi gikk jo en 15-kilometer, noe som er en distanse jeg aldri har konkurrert i før. Det var jo litt overraskende i den forstand at man ikke visste hvor man lå an. Uansett var jeg klar over at jeg er god på lengre distanser, og spesielt skate passer meg også veldig bra. Derfor hadde jeg høye forventninger til meg selv.

Veien videre

Skitalentet går inn i en viktig tid fremover, ettersom at hun går siste året på videregående. For mange kan det bli vanskelig å balansere studier og satsing på idrett. Tuva har allerede lagt seg en slagplan.

– Jeg har veldig lyst til å ta et friår, hvor jeg eventuelt tar noen studier 50 prosent eller mindre over nett. Planen er uansett å satse, spesielt når det går så bra som det går, så har jeg lyst til å se hvor langt det kan gå og fortsette å videreutvikle meg som skiløper.

Noe som er viktig dersom en som et ungt talent skal ha motivasjonen til å hevde seg, er å ha noen inspirerende forbilder. Det hjelper på dersom man har selve skikongen og skidronningen som forbilder.

– De naturlige forbildene mine innenfor langrenn må nok være Marit Bjørgen og Petter Northug. De er jo de to klare stjernene. Petter Northug er jo skikongen og Marit Bjørgen skidronninga, så jeg ser veldig opp til de på grunn av hva de har fått til innad i sporten. Det hadde jo vært utrolig stort å få oppleve noe av det samme.

Langrenn har ikke alltid vært så lett

Det er ikke likt for alle hvor tidlig man hevder seg. Spesielt i langrenn kan det bli store forskjeller på konkurrenter, ettersom at man kommer i voksealderen forskjellig. Tuva var gjennom noe av det samme, da hun ikke hevdet seg på samme måte de første årene hun gikk på langrenn.

– Jeg har ikke alltid vært god på langrenn. I starten var det litt vanskelig, men gjennom de siste årene så har resultatene blitt bedre og bedre. Det var spesielt da jeg vant hovedlandsrennet jeg skjønte at langrenn var noe jeg kunne satse på. De siste årene har resultatene vært stabile. Derfor har jeg sett at det har vært en mulighet å kunne satse på langrenn en liten stund til, spesielt nå som det går så bra.

Det er jo mange historier fra skiløpere som har måttet velge bort andre idretter, for å prioritere langrenn. Dette er ofte et viktig valg som man ikke burde være for sen med å ta. Har Tuva hatt det samme problemet, eller har det alltid bare vært en ting i tankene til Lyn-jenta?

– Jeg har prøvd mye forskjellig, og vært innom fotball, sykling, volleyball, løping og friidrett. Men det har jo spisset seg mer mot langrenn de siste fire årene. Det skjedde egentlig ganske naturlig, ettersom at vennene mine drev med det og at jeg i tillegg oppnådde resultater. Ellers så syntes jeg det er viktig å være med på mye forskjellig og ikke sikte seg inn på en idrett i en for ung alder.

Leverer man resultater, så blir det lagt merke til. Det ble nemlig offentliggjort påfølgende mandag at Tuva Anine Brusveen-Jensen ble tatt ut til junior-VM for hennes årskull. Det er veldig fortjent. Vi får håpe at Tuva fortsetter å prestere, og at Lyn ski har klart å produsere en framtidig skidronning.