Kommende søndag blir motbakkeløpet Grefsenkollen opp avviklet for 14. gang. Arrangørene fra Nydalens Skiklub smiler godt når de gransker startlistene.

For i motsetning til mange motbakkeløp der arrangørene håpefullt og forsiktig nynner for seg selv på «Kanskje kommer kongen!» av Dolmen og Lorentsen, kan løpsleder Per Arne Røstadsand smile brett og konstatere at kongen faktisk kommer. Strykeprøven fra Muselunden til Grefsenkollen er 4,5 km med 270 meter stigning.

Men det er ikke kong Harald som har meldt seg på, til det er formen hans for usikker om dagen. Det er derimot selveste skikongen fra Mosvika, Petter Northug, med 13 VM-gull og to OL.gull i bagasjen, som blir å finne på startstreken i årets løp.

Derfor tror de han stiller

Røstadsand broderer om bakgrunnen for at Northug gir seg i kast med forsommerens vakreste motbakkeløp:

– Om vi skal tolke ham rett, er det Ski Classics giganten Andreas Nygaard med bopel rett ved løpstraseen som har klart å få med seg langløpskonkurrenten Northug til start.

Det kan hende at vinneren i Grefsenkollen opp 2018, Joar Thele, er den som lokket Nygaard til start. De er begge på samme lag, Team Ragde Charge. At skiløpere trives godt i den lange, seige bakken opp fra Sinsenkrysset, vitner tidligere resultatlister om. For året etter Theles seier var det Rustads Anders Gløersen som brukte kortest tid.

Disse kan gjøre det skarpt

Ytterligere én skiløper løftes fram av ekspertene før søndagens oppgjør som vinnerkandidat. Det er Kjelsås ILs Iver Wang Johansen, som i fjor lenge var med i gullstriden, men da måtte ta til takke med bronsen etter en mindre sprekk. Formen i år rapporteres som hakket bedre. Superveteranen Øyvind Heiberg Sundby, Tjalve IK, ble nummer to i fjor og bør nok regnes med også i år.

I dameklassen er det også en skiløper som ansees å være forhåndsfavoritt.

– Om jeg skal tippe damevinneren, vil jeg nok med dagens startliste satse noen kroner på den ganske ferske juniorverdensmesteren i langrenn, Emma Kirkeberg Mørk, som i friidrett representerer Hellas IF. Men vår egen Alice Hugosson, som overbeviste stort på Tiomila der hun inngikk i vårt damelag som tok bronseplassen kan overraske, sier den optimistiske nydølingen Røstadsand.

Også i årets utgave blir det tilbud om KIDS´ klasse og løype for de aller yngste opp til og med ti år, rapporteres det fra arrangørene. De slipper unna med starten et stykke nede i Trollvannskleiva. Uansett alder og form: etteranmelding er mulig helt fram til en time før start. Men med stigende priser jo nærmere start, så lønner det seg med påmelding snarest mulig. Og om noen lurte på været: Som vanlig har nydølingene en grei avtale med værgudene om gode løpsforhold.

Les også:

Les også

Om opphøyde sykkelfelt: Jeg kommer til å sykle midt i veien. (Bilveien, ja)