Mia Thun, landskapsarkitekturstudent ved NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og nettredaktør i Magasinet Kote, har skrevet denne artikkelen om Grefsen Terrassehus, som Nordre Aker Budstikke har fått gjengi i sin helhet.

GREFSENKOLLEN: Terrassehuset stod ferdig i 1973, og det er ikke vanskelig å forestille seg at det vakte reaksjoner.

Med sine enorme størrelse og uvanlige utforming skaper blokken store kontraster til de omkringliggende trevillaene.

Terrassehuset er plassert i et tidligere steinbrudd, og består av fem tietasjes blokker, lenket til hverandre med portaler.

Blokkenes bakside skuer rett inn i fjellsiden, mens fremsiden er fylt med terrasser som henvender seg til utsikten over Oslo.

I blokken finner man boenheter i ulike størrelser, fra hybelleiligheter på 32 kvadratmeter til femroms leiligheter på 120 kvadratmeter.

LES OGSÅ: Naboenen sto i kø da rekkehuset gikk 1,25 millioner over takst

Funksjonalistisk inspirert – «Fellesskapsboligen»


Blokkene ble tegnet av arkitekt Harald Hille og er tydelig inspirert av funksjonalister som Le Corbusier og hans Unité d’Habitation (fellesskapsboligen).

Dette var et konsept for boligbygging som Corbusier formet sammen med arkitekt og maler Nadir Afonso, og som dannet utgangspunkt for mange av hans senere boligprosjekter.

Det første og meste kjente av dem, Marseillesblokken, ble bygget mellom 1947 og 1952. Blokken er oppført i råbetong og består av hele 17 etasjer.

Det sosiale var et viktig aspekt ved blokken og ved å tilby mer enn bare tak over hodet introduserte man en helt ny boform.

Marseillblokken rommet både butikker, sportsanlegg, skole og medisinske tilbud, hotell og en restaurant. På taket var det konstruert en terrasse med blant annet plaskebasseng for barn og løpebane.

Tanken var at hjemmet skulle kunne tilby de mest nødvendige tjenester i tillegg til å være en sosial arena, det skulle på en måte være et eget lite samfunn i samfunnet.


Gjesterom for besøkende

Grefsenkollen terrassehus stod ferdig først 21 år etter Marseillesblokken. Også den forsøkte å fremme den samme ideen om å være mer enn bare en blokk.

De første årene kunne den tilby resepsjonstjeneste med nøkkelservice og posthåndtering, fulltidsbarnehage, dagligvareforetning, bankfilial, frisør og restaurant, felleslokaler for sosiale formål som møter og selskap, mosjonsmuligheter, bibliotek, musikkøving og gjesterom for besøkende.

Men det viste seg fort at tjenestene var vanskelige å opprettholde. Resepsjonstjenesten ble for dyr, det var ikke marked for bank, frisør og restaurant, og gjesterommene ble til selvstendige hybelleiligheter.

LES OGSÅ: Dette borettslaget har egen bilpool

Ideen om at man kunne få nesten alt man trengte uten å måtte forlate huset hørtes kanskje lokkende ut, men hos de fleste oppstår behovet for nye impulser og forflytting.


Fra glansbilde til slum

Modernistene skapte boligformer som i begynnelsen ble ansett som glansbilder, men som etter hvert utviklet seg til å bli arenaer for isolasjon og slum.

Man bygget ikke for individer, men for masser. Kritikken mot modernismen som skaper av umenneskeliggjørende arkitektur har vært stor. Samtidig er det mange som har et nostalgisk forhold til denne tidens arkitektur.

Anonymitet

Følelsen av anonymitet er svært tilstedeværende i det man trer inn i Grenfsenkollens endeløse korridorer.

Etter å ha blitt heiset opp i en av sjaktene eller portalene som forbinder blokkene, trer mann ut i en korridor kledd med vegg til vegg teppe og med hvite, tomme vegger. Langs korridoren ligger inngangsdørene til leilighetene på rekke og rad. Alt føles som en evigvarende repetisjon, som en korridor som aldri ser ut til å ha noen ende.

LES OGSÅ: En smak av Nydalen i London: Sik har Skandinavia satt sitt preg på den britiske hovedstaden

Det eneste oppbruddet i ensformigheten kommer i form av store vinduer som overvelder deg med en fantastisk utsikt.

Eneboligfølelse i leilighetene

Inne i leilighetene er derimot opplevelsen en helt annen. Her får man plutselig følelsen av at man befinner seg i en enebolig, særlig om man er i en av leilighetene som beveger seg over flere plan. Strukturen er en helt annen her inne, med små og oversiktlige rom.

I det man trer inn i entreen får man en følelse av at man ikke har vært inne i et hjem før nå. Som om korridoren utenfor var en hvilken som helst gate som forbandt deg til fjerne naboer og et nabolag.

LES OGSÅ: Slik blir den nye turveien langs Akerselva

Man glemmer fort at man befinner seg i en betongkloss, for flatene inne i leiligheten er myke, med treverk og tepper. Det blir som et lite sjokk når man går ut igjen i de kalde korridorene.

I dag huser både Marseillblokken og Grefsen terrassehus en øvre middelklasse.

På Grefsenkollen skimter man fortsatt tendensene fra terrassehusets glansdager. Terrassehusets egen barnehage er fortsatt i drift og sameiet kan tilby både magedanskurs, vinkurs, gitartimer, trimrom og felleslokaler.

Korridorene i Grefsen Terrassehus er nylig blitt renovert og bildene kan dermed anses som historiske.

LES OGSÅ:
* Nettopp hjemme fra ferie, se etter dette: Pøbler skyter maling på hus og biler
* Kelneren døde i kjelleren. men var det derfor restauranten het «Liket»?
* Hvorfor heter dette staselige bygget «Svetter'n»?
* Hvor ligger egentlig Frysja?

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!