OSLO: Aktiviteten skal ifølge tiltalebeslutningen ha pågått fra 1997, til politiet aksjonerte mot en adresse i januar 2017. Mannen ble da pågrepet og varetektsfenglset. Tiltalen ble tatt ut i januar i år, og saken går i tingretten denne uken.

Var i besittelse av 205.000 filer

I politiets aksjon i januar 2017 ble det beslaglagt over 193.000 bilder og 12.000 videoer med en samlet spilletid på over 4000 timer, samt åtte trykte blader og flere ark med bilder. Materialet viser ifølge tiltalen til dels grove seksuelle overgrep mot barn.

Mannen er også tiltalt for i perioden 2015 til 2017 å ha lastet ned ulovlig materiale fra fildelingstjenester på internett 29.000 ganger, og delt disse med andre.

I tillegg skal det ha blitt oppbevart en pistol, uten tillatelse, på adressen.

Tips fra utlandet

Det var politi i et annet europeisk land som tipset Kripos om at trafikk fra fildelingstjenester som utvekslet overgrepsmateriale, kunne spores til en norsk IP-adresse.

– Politiet tok da beslag i datautstyr og avdekket de forholdene tiltalen omfatter. Tiltalte har tilstått det han er tiltalt for i det alt vesentlige, sa politiadvokat Jens Johannes Andenæs til VG i januar.

Lege-autorisasjonen ble trukket

– Også grovheten er etter vår oppfatning et skjerpende moment. I tillegg er det spesielt at tiltale har arbeidet som barne- og ungdomspsykiater samtidig som det straffbare forholdet har pågått, sa Andenæs til NRK tidligere i år.

VG skriver at mannen i perioden han har vært i besittelse av det barnepornografiske materialet, også har engasjert seg i flere samfunnsdebatter og uttalt seg i mediene om barn og psykiatri. Han har også hatt verv som spesialist i barne- og ungdomspsykiatri.

Ingen oppdrag i bydelen

Asker og Bærums Budstikke skrev i januar at den tiltalte barnepsykiateren har jobbet på oppdrag for barnevernstjenesten i en rekke kommuner på Østlandet, deriblant Bærum kommune. Barnevernstjenesten i Bærum opplyser imidlertid at mannen ikke har jobbet for kommunen de to siste årene.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Bydel Nordre Aker, som opplyser at mannen ikke har hatt noen oppdrag for barnevenstjenesten i bydelen.

Som følge av etterforskningen trakk Helsetilsynet mannens autorisasjon som lege i vinter. Ifølge politiet er det ingen holdepunkter for at det straffbare forholdet har hatt innvirkning på tiltaltes arbeid.

Psykiaterens forsvarer, Heidi Ysen, har overfor VG og NRK ikke ønsket å kommentere tiltalen eller spørsmålet om straffeskyld.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke