NYDALEN/TRONDHEIM: – Det jeg synes er morsomste med idrettene er at man må finne sin egen vei. Det holder ikke kun å være sterk fysisk, du må være god teknisk, sier Isak på telefon fra Trondheim.

Kjelsåsgutten, som for tiden bor og studerer i Trondheim, har helt klart funnet sin egen vei via valget av idretter, for dessverre er ikke orientering og skiorientering særlig store idretter i Norge.

– I Sverige har man mye mer mediedekning rundt orientering. Man har hatt Tove Alekssanderson som har fremmet idretten på en god måte.


Like kult som langrenn

Han tygger litt på spørsmålet hva som skal til for at Norge skal komme opp på samme nivå som Sverige, men kommer frem til at det må være en kombinasjon av både at mediedekningen økes og flere profiler.

– Hvis det å løpe orientering om sommeren kan bli like kult som å gå på ski på vinteren, så er mye gjort. Så man må gjøre orientering kult.

Resultater:

  • 6. plass langdistanse i Junior VM i orientering 2021
  • 4. plass i stafett i Junior VM i orientering 2021
  • 2. plass i langdistanse U23 World Cup skiorientering 2022
  • 2. plass i mellomdistanse U23 World Cup skiorientering 2022

Kilde: eventor.orienteering.org

Isak representerer en meget sterk årgang fra Nydalens Skiklub i orientering. Han sier det har vært gøy at de var så mange på treninger og han fikk en lagfølelse, spesielt på stafetter.

– Stafettene står veldig høyt i orientering. Det er mange som trener nesten som toppidrettsutøvere kun for å prestere i stafetter.

Akkurat nå er Isak blant topp 10 i verden i skiorientering, men han sikter høyere enn det.

– Jeg håper på å komme i verdenstoppen i både orientering og skiorientering. Men viktigst er å se hvor god jeg har mulighet til å bli.

Det er ikke uvanlig å drive på med begge idrettene presiserer Isak.

– Med den gjengen som er på landslaget nå så er det normalen å konkurrere i både orientering og skiorientering. For eksempel så er Audun Heimdal på landslag i begge idrettene og har gode prestasjoner i dem og med NM-gull i begge idrettene i samme år.


Hard trening

For å nå verdenstroppen i to idretter så må man trene. Og man må trene mye. Isak anslår at han trener mellom 15 og 17 timer i uka fordelt på rundt 12 økter.

Men med så mye trening så må kroppen få i seg nok næring også. Derfor er det ikke uvanlig at han spiser det oss dødelige spiser og.

– Jeg spiser godteri og sjokolade jeg og. Jeg spiser mye og variert, så da er det ikke så viktig hva det er.