NORDSTRAND/GRORUDDALEN: Nordmenn er dårlige til å bruke kondom, men langt bedre på å bli smittet av klamydia. Hele 22.530 tilfeller av den seksuelt overførbare sykdommen ble påvist i fjor.

Michelle Jensen (18) fra Kalbakken, Rebekka Stenberg (17) fra Romsås, Tina Løvberg (18), Fredrik Elvebakk (18) og Kristian Nyhus (18) fra Nordstrand er alle seksuelt aktive, men innrømmer at de ikke er så flinke til å beskytte seg mot kjønnssykdommer.

Kun en av jentene bruker p-piller, og guttene er ikke overbegeistret for bruk av kondom.

- Vi er kanskje så overeksponerte for sex, at vi ikke tenker på hvor viktig prevensjon er. Jeg tror mange fortrenger risikoen for kjønnssykdommer og tar sjansen på at det går bra, sier Tina.

LES OGSÅ: Dårligst på kondom, best på klamydia

Bruker det hvis jenta ønsker det

Ungdommene forteller at det ikke er unormalt å ha sex uten kondom i deres miljø.

- Hvis man kjenner partneren sin godt fra før er det lett å tenke: «nei, han kan ikke ha noen kjønnssykdommer», men hvis man har one night stands syns jeg man bør bruke kondom, sier Frida.

- Sexen er jo bedre uten kondom, så jeg unngår helst å bruke det, men gjør det hvis jenta ønsker det. Jeg har aldri vært redd for å få kjønnssykdommer, og har heller aldri opplevd at jenta spør om jeg har sjekket meg, sier Fredrik.

- Man tenker "det skjer ikke meg". I Norge er det så mye snakk om sex at man glemmer at det kan være farlig. I land der sex er mer tabu, tror jeg man også mer redd for sykdommer, sier Frida.

- Vet dere hvilke følger kjønnssykdommer kan ha?

- Jeg fikk vite at man lettere kan få kreft hvis man har ubeskyttet sex med mange partnere da jeg tok livmorhalsvaksine. Det visste jeg ikke fra før, sier Frida.

- På skolen lærer vi om de mest normale sykdommene, men lite om konsekvensene. Men jeg vet at man kan bli steril av å gå med klamydia lenge, sier Tina

- Jeg tror mye av grunnen til at vi ikke er så flinke til å bruke kondom er at vi ikke vet så mye om kjønnssykdommer og hvilke følger det kan ha. Jeg syns ikke vi lærte nok om det på skolen, sier Fredrik.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

#Over 18 og glad i sex? Da er dette drømmejobben for deg!

Dette Wordfeud-ordet slår du ikke!

Gratis taxi for jenter i Oslo i sommer

Flaut å kjøpe kondomer

Hele gruppen er enige om at gutten og jenta har et felles ansvar for å sørge for at det brukes prevensjon.

- Jeg syns særlig jenta har ansvar for å si ifra hvis hun ikke går på p-piller, for det kan jo være lett for gutten og bare regne med det siden det er så vanlig. Men det er lett å bli revet med og glemme å spørre, sier Frida.

- Jeg pleier å ha med meg kondomer når jeg vet at det er en mulighet for at jeg skal ha sex, men jeg vil helst slippe å bruke den. Det er ikke alltid jeg er så flink til å spørre jenta om hun går på p-piller heller, sier Fredrik.

- Pleier dere å kjøpe kondomer på butikken?

- Jeg har kjøpt det flere ganger og syns ikke det er flaut i det hele tatt. Jeg viser bare at jeg er ansvarlig, sier Fredrik.

Kameraten er av en litt annen oppfatning.

- Jeg har faktisk bare gjort det en gang, og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg kommer til å gjøre det igjen for det var veldig flaut, sier Kristian.

- Det blir jo litt det samme som det er for jenter å kjøpe tamponger. Man annonserer jo for alle rundt at man har mensen, sier Tina.