STORO: I år har senterdirektør ved Storo Storsenter, Unni Merethe Aasgaard, valgt seg en helt annerledesferie. Hun har nemlig nå mønstret på Christian Radich:

– Jeg har aldri vært medseiler på noen av skoleskipene. Men jeg har en venninne som har vært medseiler, hun har stadig kommet tilbake til hvor fantastisk dette er. Jeg ble inspirert, og i april meldte jeg meg på seilasen fra Trondheim til Bergen, med Christian Radich, ifølge Aasgaard som nå er underveis til Bergen.

Unni mønstret på i Trondheim på tirsdag og er fremme i Bergen i morgen, fredag. Og hun har en far som har seilt med skipet tidligere:

– Min far mønstret på Christian Radich som 17 åring, og var ute i tre måneder. Mens han levde delte han mange fine opplevelser fra ombord. Hadde han levd så hadde han nok synes at det var stas at jeg ville ta en tur med skipet.


Mange oppgaver

Hun forteller at de jobber fire timer ombord, så har de fri noen timer. Alle som sjekker inn, eller mønstrer på, får tildelt et nummer, som blant annet står på køya og skap.

– Vi er medseilere og er en del av mannskapet. Som eksempelsvis rorvakt med kaptein, styrmann eller første styrmann, sikkerhetsvakter eller kanskje utkikkspost. Da står man foran og rapporterer om eventuelle gjenstander i sjøen som vrakgods, oransje ballonger hvor noen har satt ut garn - eller kanskje andre båter. Da ringer vi i en bjelle og gir tegn til kapteinen om hva vi ser. Han responderer tilbake. Det kan være litt krevende å stå der, ikke alltid så lett å se. Det faste mannskapet her er veldig imøtekomne, forteller Aasgaard videre fra ombord:

– Vi lærer også mye om knuter og livet generelt ombord. Vi lever tett sammen her.

Unni er 62 år, men hun forteller også at det er flere som er eldre enn henne ombord. Og yngstemann er ni år.

Og selvfølgelig kommer det andre båter forbi:

– Forleden dag kom Redningsselskapet opp på siden og hilste på oss. Mange småbåter følger oss, det er veldig koselig. I går møtte vi på Hurtigruta, da er det vanlig å de tuter tre ganger hver. Da strømmer passasjerene på dekk og vi vinker til hverandre.

Og så klart er det eget språk på sjøen:

– Når mannskapet skal kontrollere at alle er samlet på stordekk til informasjon og så videre, så roper de navnet mitt og jeg responderer høyt og tydelig: Hoy!


Program for unge

Hun legger til at turen virkelig har innfridd så langt, og snakker også varmt om Windjammer-programmet i regi av skoleskipet:

– Christian Radich har en Windjammer program for ungdom, som har falt utenfor skole og jobb. Jeg kom i prat med en ungdom på nattevakta, og som er så takknemlig for å kunne få en utdannelse og erfaring via dette programmet. Han delte en sterk historie med meg, sier Unni.

Unni blogger også om opplevelsen - her kan du se flere bilder og lese mer.


Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!