– Vi skal lage Norges tøffeste håndballspillere. Bare gi oss fem år, så kommer de fra Sagene IF! sier rekrutteringsleder Audun Vagleng.

Alle vet at allsidighet i barndommen gir det beste grunnlaget, forteller han. Og få idretter har en slik overføringsverdi som håndball og rugby. De trener på mye av det samme: det er fysisk, du bruker hendene og spillet handler om å finne hull i motstanderens forsvar.

Sagene IF hadde et prøveprosjekt frem til påske og opplevde at det var problemfritt å kombinere de to idrettene.

– Det morsomste var at 90 prosent av deltakerne var jenter. Vi har jo et godt damelandslag i rugby, og flere av dem er tidligere håndballspillere, sier han og fortsetter:

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger. De syns det var både gøy og utfordrende. Rugby er et morsomt miljø, det er lite press, veldig avslappet og hyggelig.

Vagleng påpeker at rugby er uten taklinger for de yngste spillerne:

– 10-12-åringene synes brytingen var gøy, det skulle man ikke tro. De trener på nærkontakt med sekker, men de har ikke taklinger i kampene.


– Denne strekspilleren vil du ikke møte!

Sagene IF tar også med dette litt av gamle tradisjoner tilbake:

– I «gamle dager» hadde vi en tradisjon med at fotballspillerne også spilte bandy om vinteren, så kom de tilbake til fotballbanen i god form til sommeren. Hvis både rugby- og håndballtreningene hjelper deg mot et mål, er jo det det beste.

Vagleng har vært fotballkeeper, og etter at han begynte å spille rugby, ble han en utrolig mye bedre fotballkeeper, forteller han.

– Jeg fikk trene på å ta valg under press, på nærkontakt og koordinasjon. Redningsprosenten min skøt i været.

Hos Sagene IF finner du alle idretter i samme område og det er kun ett medlemskap:

– Det er mange håndballklubber rundt oss som ikke har den fordelen. De kan være bedre enn oss i dag, men om håndballspillerne våre trener rugby … Se opp, Kjelsås! Denne strekspilleren vil du ikke møte, sier Vagleng fornøyd.

– Bare bli med!

Men samtidig vil Vagleng være hyggelig og inviterer de andre klubbene med på moroa:

– De andre klubbene må gjerne bli med på rugbytreningene. Vi skal ikke sitte på en tue med borg, vi har mange trenere!

Prosjektet med å la håndballspillerne trene rugby er allerede i gang, her kan alle håndballspillerne bli med.

Det er åpen rugbyskole for barn mellom 6 og 16 å til og med siste uka i mai på onsdager klokken 17.30. Alt du trenger er klær og sko til å være aktiv. Det er bare å møte opp på Voldsløkka, man trenger ingen påmelding.