STORO STORSENTER: På Storo storsenters tak, bor det opp mot 80 000 bier. Senteret startet opp med birøkting i mai 2018, med sin egen husbirøkter Alexander Du Rietz.

- Jeg har blitt fast inventar her nå. Jeg passer på biene og får senteret til å fokusere på pollinerende insekter, sier han til lokalavisa.

Visste du at 1/3 av det vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av de pollinerende insektenes arbeid?

- Det er mye vi liker som vi bare kan glemme om biene forsvinner.


Inntektene går til humle-formål

I fjor, da senteret kun hadde to bikuber, produserte de 80 kilo honning. Dette har blitt gitt bort i gave til gjester og foredragsholdere.

- Det blir en høytidsstund å få denne gaven, det er jo naturens gull! Jeg har fått e-poster der folk ber om å få et glass til, fordi honningen er så god. Det har vært så hyggelig å gi det bort! sier senterdirektør Unni Merethe Aasgaard.

Med sine seks bikuber produserer Storo-biene i år mellom 250 og 300 kilo honning. Og mesteparten av dette skal selges på Coop Mega Storo fra og med mandag 26. august. Men inntektene går ikke tilbake til senteret.

- Coop gleder seg til mandag! Vi har en historie vi kan dele med kundene, som ikke andre har. Men alt overskuddet går til veldedig formål, og i år er det La humla suse som skal få midlene. Inntektene går uavkortet til humlene, forsikrer hun og fortsetter:

- Vi har lært mye om humler, de er jo fascinerende vesener. Men humler og bier er konkurrenter, så vi kan ikke ha dem ved siden av hverandre her på taket. Vi jobber med å finne ut av hva vi selv kan bidra med for biene til neste år.

Lurer du på hvordan det ser ut inni en bikube? Og hvordan en birøkter arbeider? Lokalavisa fikk på seg birøkterdrakt og fikk se alt på kloss hold, her kan du også få se:


Avhengig av gode dronninger

Alexander Du Rietz driver også oppdrett av bidronninger. Å kunne drive bra birøkting er avhengig av en god dronning, sier han.

- Det er en viktig del, spesielt her i byen, for her vil vi ikke at biene skal sverme.

Men det har hendt at han har måttet reise ut for å samle inn svermer fra Storo Storsenter. Han fanger først dronningen, da vil de andre følge etter.

- Men nå er vi så profilerte at vi får skylda for alt, he he.


Lindehonning

Etter å ha fått se innsiden av bikubene, er det tid for å smake på godsakene.

- Dette er lindehonning, en av de mest eksklusive honningtypene, forklarer Du Rietz og stikker en skje ned i bivoksen.

- Honningen har et hint av mint i seg, sier han mens de andre rundt bordet smatter fornøyd.

60 prosent av honningen som spises i Norge er import, forteller han videre.

- Hvis man kan få folk til å spise mer norsk honning, så er det bra. Og det er sunt å spise honning, man kan for eksempel unngå å bli forkjølet. Jeg kjenner meg i hvert fall for det meste sunn og frisk.

Og ja, honningen fra Storo bigård er kaldslynget. Det betyr at den ikke er bearbeidet gjennom oppvarming, og dermed ikke har mistet de gode næringsstoffene fra produksjonsprosessen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke


Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!