SOGNSVANN: Cirka 130 lyktestolper skal sørger for at 3,5 kilometer turvei rundt Sognsvann nå er opplyst hele døgnet. Nå står det en lyktestolpe for hver 30. meter langs den nedre turveien.

– Det har nærmest vært er folkekrav, sier Berg.

For ifølge Bymiljøetaten bruker 60.000 mennesker den svært lett tilgjengelige naturperlen hver måned. Trolig er det Norges mer populære turområde.

LES BAKGRUNN: Nå tennes Sognsvann-lyset

Lyser hele natten


Nå er brukstiden utvidet betraktelig, i alle fall for denne mørke årstiden.

– Da kan vi la den jævla hodelykta ligge hjemme. Det gir så smalt lys. Dette blir mye bedre, sier Ullern-mannen Leif Johan Braathen, tidligere professor på Blindern, og ivrig turgåer. Han har gått rundt Sognsvann tre-fire ganger hver uke de siste ti årene.

– Men hvorfor drar du hit til Sognsvann?

– Dette er jo det beste turområdet i hele Norge! Det er ingen tvil, det må det være lov å skryte av, sier Braathen entusiastisk.

– Du syns ikke det det ødelegger naturfølelsen med lys her hele døgnet, da?

– Nei! Overhodet ikke. Dette virker så diskré, og ikke masete i det hele tatt. Lyset er behagelig og plassert slik at det ikke plager hverken skogen, fugler eller vannet.

Varer i 25 år


– Dette her jeg gledet meg veldig til å få på plass. Det ser jo helt fantastisk ut, sier byråd Berg.

– Nå kan man gå og jogge rundt Sognsvann hele døgnet, og det vil gjøre at folk kan føle seg tryggere, legger hun til.

Lysene vil tennes samtidig som gatebelysningen ellers i byen. Mellom midnatt og fem om morgenen dimmes lyset til 50 prosent styrke, for ikke bli sjenerende. Ny ledteknologi har gjort det mulig.

– Disse lampene har det mest moderne led-armaturet, med 29 watts pærer. Gammeldagse kvikksølvlamper ville trukket 125 watt, forteller Petter Kristiansen, som har stått for prosjekteringen gjennom selskapet Veilyskompetanse, på vegne av Bymiljøetaten.

Levetiden på de nye pærene er imponerende 100.000 timer, eller 25 år. Gamle lamper ville bare holdt i 12.000 timer, rundt regnet tre år.

Stolpene har stålfot, og er ellers utformet i laminert limtre, en saktevoksende skotsk furu. De er hule på innsiden, der ledningene er trukket, forklarer Kristiansen.

Stolpene er forsøkt å gå mest mulig i ett med omgivelsene og skogen, og er ekstra påkostet for å være mest mulig estetiske, opplyser Trond Enkerud i Bymiljøetaten.


Har kostet 6,8 millioner

– Dette er et av Oslos viktigste og beste turområder, ikke minst fordi det er så lett tilgjengelig. Lys betyr mye. Jeg vil gjerne takke Tove Reistads stiftelse som har finansiert dette, og Bymiljøetaten som har gjennomført arbeidet på en flott måte, sier miljøbyråden.

Tove Reistads stiftelse bevilget 6,8 milloner kroner til Sognsvannslyset, etter søknad fra Oslo kommune.

Nå er lyssettingen rundt Sognsvann igang

– Dette er en gave til hele Oslos befolkning. Og har vært et folkekrav i over ti år, sier Berg.

LES OGSÅ: Har Karpe Diem og Susanne Sundfør på plakaten: Vinn billetter til OverOslo 2016!

Startet med Lions


Mannen som tok initiativet til Sognsvannslyset heter Bernt Tangen og er aktiv i Nordberg Lions. For ti år siden begynte Lions-klubben å se på hva et slikt tiltak ville koste.

– Det ville være et fint aktivitetstilbud til nærmiljøet og gjøre området mer tilgjengelig. Da fikk vi høre av kommunen at dette måtte de ta seg av selv. Vi har fulgt saken, ikke minst gjennom Lions-medlem og lokalpolitiker Per Henry Christiansen, sier Tangen.

Per Henry Christiansen er i dag bydelsutvalgsleder i Nordre Aker.

– Tidligere i år fikk vi klar beskjed fra Trond Enkerud i Bymiljøetaten om at det var ting på gang. Da satte vi oss tilbake og overlot til Bymiljøetaten å gjøre jobben. Og resultatet har blitt veldig bra, sier BU-lederen.

LES OGSÅ:
* Nordre Aker er kåret til byens grønneste bydel
* – De største artistene i Norge, akkurat nå, har valgt Grefsenkollen
* Donald forsvant, men nå er julebamsen på plass. Hva synes du?

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!