KJELSÅS: Øs pøs regn, men inne i Glasshytta til Pål Roland Janssen er det godt og varmt, fra den store ovnen. Her skapes det vakreste i glass; boller, drikkeglass, skulpturer og annet.

Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300 grader. Fra å være flytende, elastisk og rødglødende, blir glasset til form, stivner og blir hardt og gjennomsiktig.

Magisk

Det er magisk å se hvordan kunstneren former glasset til å bli en formfull kvinne. Pål blåser mange kvinner. Men ikke for det, det blir en og annen mann innimellom også. Men bare i glass.

SE FLERE BILDER AV PÅLS DAMER HER

– Det er lettere for meg å skulpturere kvinner enn menn. Jeg er glad i kvinner, og kan lukke øynene å se for meg hvordan neste kvinne skal bli, smiler Pål lurt, der han står med brillene på og legger siste hånd på den neste kvinnen i Glasshytta.

Glasshytta på Frysja har vært i drift siden 1978.

LES OGSÅ: – Frysjanavnet blir jo nærmest dratt rundt i området som en pottitsekk!


Varmskulpturering

– I vinter tok jeg over plassen etter Ulla-Mari Brantenberg, og jobber nå i verkstedfellesskap med Karen Klim. Min spesialisering er varmskulpturering i glass. Jeg jobber etter studioglasstradisjonen, forklarer han.

Tidligere drev han Glasshytta ved Bærums verk.

En tradisjon som vokste fram i Norge på 70-tallet, hvor glasskunstneren er både designer og håndverker.

I lokalene på Frysja har han i tillegg til verksted, også showrom med mange av arbeidene hans.

Vil åpne mer

– Jeg ønsker så klart å vise frem det jeg gjør og det jeg skaper. Derfor inviterer jeg folk til å komme innom. Jeg har med meg fra Bærums verk gleden over å møte publikum og å kunne formidle om glass og glasskunst, sier Pål.

Pål vil gjerne at folk stikker innom for å se hvordan han jobber.

– I tillegg inviterer jeg til publikumsdager. Det var åpent her under Oslo Kulturnatt forrige fredag, og jeg holder også åpent nå på lørdag her i Glasshytta, fra klokken 12.00, inviterer Pål.

Det blir også flere åpne dager hos Pål utover høsten, men ikke minst lover han en helt spesiell julevariant, under julemarkedet 5.-6. desember.

Årets julenisse

– Jeg har bestemt meg for å skulpturere årets julenisse, på markedets siste dag, og folk er velkommen til å følge hele eller deler av prosessen. Jeg regner med at skulpturen vil ta rundt tre timer å lage. Svetten kommer til å sile og konsentrasjonen er absolutt. En virkelig opplevelse for de som er fascinert av glasskunst, frister Pål.

SE FLERE BILDER AV PÅLS DAMER HER

LES OGSÅ:
* Denne mannen er totalt motstander av stressmesting: – Stress skal fjernes
* Bokaktuelle Anne Holt: – Jeg bruker nærmiljøet som kulisse av ren latskap
* Går mot byrådsskifte, men Nordre Aker er fortsatt blått

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis, ukentlige nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!