KJELSÅS: Flere ganger i vår har Vann- og avløpsetaten bedt innbyggerne spare på vannet, ettersom vannstanden i Maridalsvannet og tilsiget i Maridalsvassdraget er lavt. Mandag tog kommunen grep og sendte ut en oppfordring på sms, til det som skal være en stor andel av byens innbyggere.
«Kjære Oslo! Akkurat nå har vi mindre vann enn normalt, og vi trenger din innsats for å spare vann! Dusj kortere, slå av kranen ved tannpuss og unngå vanning av plen. Gjør det for Oslo, så har vi fortsatt vann til de viktigste tingene i våre liv. Les mer www.oslo.kommune.no/vannsparing»
Vårrengjøring
Samtidig renner vannet i gatene, i regi av Bymiljøetatens vårrengjøring.
– Vårrengjøringen er vurdert som et helseforebyggende tiltak. Særlig når det er så tørt så er det viktig å få bort sand og grus fra gatene. Bymiljøetaten har fått dispensasjon til å bruke vann til dette arbeidet. Vi forstår at signaleffekten ikke er så god, når andre får beskjed om å spare på vannet. Men det er viktig å vaske gatene, også med tanke på de som har helseplager på grunn av støv og så videre, ifølge Simen Strand Jørgensen, pressekontakt i Vann- og avløpsetaten, til Nordre Aker Budstikke.
Han fortsetter:
– Vi er et stykke unna kritisk nivå på vannet ennå, og har ikke gått ut med restriksjoner. Men kun vennlige oppfordringer om å ta hensyn. Bymiljøetaten har overfor oss forsikret om at de skal bruke mindre vann på vårrengjøringen i år, enn de pleier. De tar også vann fra andre steder enn Maridalsvannet, som for eksempel Alnsjøen. I tillegg børster de mer i år, enn andre år. I tillegg lar de fontenene være tørre. Karl Johans gate blir heller ikke spylt daglig, slik det er vanlig å gjøre ellers.
Nivå én av fire
Lite nedbør, lite snøsmelting og et uendret forbruk har ført til at vannstanden i Maridalsvannet nå ligger på 69 prosent, mot et nivå på 88 prosent til vanlig, skriver Avisa Oslo.
– Vi har fire tiltaksnivå og vi er nå på nivå en. Nivå to kommer når vannstanden er på 61 prosent. Det er ikke sannsynlig at det skjer før på sensommeren, men om folk er med på dugnaden kan vi unngå flere tiltak, sier Frode Hult, seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten, til avisen.
– Det er ikke krise nå, men det kan bli hvis tørken fortsetter og vi ikke gjør noen grep nå. Derfor sender vi nå ut melding til alle innbyggere.