– I denne saken må Oslofolk få si sin mening direkte. Saken har aldri vært behandlet i noe folkevalgt organ, sier nestleder i Redd Ullevål sykehus, Jan Bøhler.

Meningsmålingen er utført av InFact på oppdrag fra Oslo Senterparti og aksjonen Redd Ullevål sykehus. Der svarer 46,7 prosent ja til å holde en folkeavstemning. Det var 34,8 prosent som svarte nei, mens 18,5 prosent svarte vet ikke.


Totalt ble 1.544 Oslo-folk spurt om saken på telefon og undersøkelsen ble gjort onsdag forrige uke. Feilmarginen oppgis å være på maksimalt 2,5 prosentpoeng.

Bystyret skal etter planen stemme over saken før jul. Bakgrunnen er et innbyggerinitiativ som samlet nesten 7.000 underskrifter fra Oslo-folk for å redde Ullevål sykehus fra nedleggelse.

Senterpartiet ønsker en folkeavstemning, mens Høyre og byrådspartiene Ap, SV og MDG har vært tydelige på at de er imot. Venstre har også varslet at de trolig motsetter seg forslaget.

Redd Ullevål sykehus mener undersøkelsen viser at partiene er i utakt med befolkningen.

– Det har vært lite oppmerksomhet i media om en mulig folkeavstemming, så dette bør være en klar marsjordre. Blant dem som har tatt standpunkt er det 57,3% som er for. Og av de over 60 er det 60 prosent som vil ha folkeavstemning. Det er dem som bruker helsetjenestene mest og er mest interesserte i saken, sier leder i Redd Ullevål sykehus, Lene Haug i en pressemelding.

– Hvis det noen gang skal gjennomføres en lokal folkeavstemning så er det nå. Vi som sitter i bystyret skylder velgerne våre å respektere både alle underskriftene og den tydelige viljen hos flertallet av innbyggerne. Vi håper alle de bystyrepartiene som er enige med oss i sykehussaken vil støtte innbyggerforslaget og stemme for en folkeavstemning, sier Senterpartiets gruppeleder og eneste representant i Oslo bystyre, Morten Edvardsen.

Fakta om undersøkelsen: 

  • Utfører: InFact AS
  • Populasjon: Oslo, innbyggere +18 år
  • Antall intervjuer: 1544
  • Vekting: Kjønn, alder
  • Feilmargin: Maksimalt +/- 2,5 %-poeng gjelder totalutvalget
  • Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
  • Periode: 16. november 2022
  • Meningsmålingen er utført på oppdrag fra Redd Ullevål Sykehus og Oslo Senterparti.

LES OGSÅ: