OSLO: Mandag kveld bekreftet politiet at en ung gutt var blitt ranet av andre ungdommer i Nordbergveien på Tåsen.
– Det har ikke blitt brukt våpen eller kniv i forbindelse med hendelsen. Politiet rykket ut til Tåsen-området, der det var flere unge gutter. Politiet fikk kontroll på disse ved Tåsensenteret og ved busstoppet. Det ble funnet gjenstander tatt fra fornærmede på én av guttene, en 15-åring, som også erkjente å ha vært den som ranet fornærmede. Sak er opprettet, barnevern og foreldre er kontaktet, fortalte operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo-politiet om hendelsen.
– En enslig ungdom på vei hjem kan fort bli et lett offer for en gjeng. Vi vil nok prioritere å hente og å følge opp våre barn, når de fremover er ute på kveldstid, fortalte en av guttens foresatte, til Nordre Aker Budstikke dagen etter ranet.
Politiet sier til Nordre Aker Budstikke denne uka om ranet:
– Raneren er norsk statsborger, vi ønsker ikke å oppgi hvilket boområde han er fra. Vi er på et tidlig stadium i etterforskningen hvor vi jobber med å avdekke hvem som kan være mulig gjerningspersoner (flere gutter var ved fornærmede da han ble ranet, journ. anm.), og kan derfor ikke gå ut med noe mer info rundt dette. Politiet tar rutinemessig kontakt med barnevernet i forhold til bekymringsmeldinger og underretninger.
Flere ran
Det har vært flere ungdomsran og ransforsøk i Oslo i påsken. Blant annet søndag kveld:
– Vi sitter med et inntrykk av at det er en gjeng på opptil ti personer, men at det er forskjellig hvor mange som deltar aktivt i hvert ransforsøk, sa operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet mandag.
Ifølge Dagbladet ble en gutt på 14 år truet med kniv til å gi fra seg personlige eiendeler, en annen gutt skal ha klart å komme seg unna fra ransforsøk. Vitner skal også ha fortalt om ran i samme område, men som ikke er meldt fra, ifølge politiet.
– Vi kan ikke utelukke at det har vært ytterligere ran. Vi oppfordrer til å ta kontakt med politiet, sa Pedersen videre til Dagbladet.
I Bydel Nordre Aker ble det også meldt om ungdomsran sent fredag kveld i påskeuka Ranerne skal ha hatt machete under ranet. Litt senere skjedde også et ran ved Brattlikollen, med lignende modus.
I tillegg kan Nordstrand Blad fortelle at politiet 8. april fikk inn melding om at en person var blitt ranet ved Skullerud i 21-tiden på kvelden.
– Fornærmede var sammen med en kamerat da tre gjerningspersoner kom og ville ta jakken hans. Han ble slått med jernrør eller en batong før personene etter hvert fikk tatt jakken fra vedkommende og en mobiltelefon, før de så løp fra stedet og sannsynligvis tok bussen, sa Lars Erik Jarodd ved Manglerud politistasjon til avisa, og at det var VG som først omtalte saken.
Nordre Aker Budstikke har spurt politiet om det er foretatt pågripelser i noen av de andre ungdomsranene og ransforsøkene i løpet av påsken, men har så langt ikke fått noen tilbakemelding fra politiet på dette. Vi har også bedt om en oversikt over antall ran i hovedstaden siste tiden.
– Oslo er en trygg by
I 2018 uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet at Oslo er en trygg by. Den gang viste tall fra Oslo-politiet at ti barn under 15 år sto for 187 forbrytelser i hovedstaden, og uttalelsen falt etter at daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kalte hovedstaden utrygg.
Etter rekken med ungdomsran den siste tiden, og uttalelsen fra foreldrene til ransofferet på Tåsen som mener at det føles utrygt å la unge gå hjem alene på kveldstid, har vi spurt byrådslederen om han fortsatt mener Oslo er trygg – og da spesielt for ungdom nå. Nordre Aker Budstikke blir henvist til byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal (SV). Han mener Oslo fortsatt er en trygg by:
– Oslo er en trygg by og det skal den fremdeles være. Jeg er glad politiet tar disse sakene på det største alvor. I tillegg samarbeider vi nært med politiet om oppfølging blant ungdom, sier Gamal til Nordre Aker Budstikke.
– Jeg skjønner veldig godt at slike opplevelser skaper utrygghet. Det er uakseptabelt og vi er i løpende dialog med politiet. Kriminalitetsbekjempelse er politiets oppgave, men kommunen har viktige oppgaver innen forebygging blant barn og ungdom. Men disse hendelsene er det først og fremst politiet som må følge opp.
Han viser til at Oslo er i en spesiell situasjon om dagen.
– Sporveien opplyser at de har vektere som roterer i T-banesystemet hver dag etter hvor de av erfaring opplever at behovet er. Beredskapen ble også styrket med sivile vektere i forkant av påsken. Sporveien sier de har et godt samarbeid med politiet og Ruter. Registreringer Sporveien har gjort igjennom påsken viser at antall hendelser og saker er på samme nivå som påsken i fjor, ifølge Gamal.
Høyre: – Ungdomskriminaliteten har økt med 75 prosent
Høyres gruppeleder i Oslo, Øystein Sundelin, er enig i at Oslo i all hovedsak er en trygg by.
– Men åpenbart ikke for alle, hele tiden og overalt. Jeg er overrasket over at byråden virker så tilfreds med kommunenes egen innsats, sier Sundelin, som selv bor på Ullevål.
– Særlig når vi vet at ungdomskriminaliteten - anmeldelser med mistenkt person under 18 år - har økt med 75 prosent siden dette byrådet tiltrådte, sier han og vise til en rapoort fra Oslo-politet fra januar i år.
Rapporten viser at det i 2019 ble registrert 3017 anmeldelser med mistenkt person under 18 år. Dette var en økning på 16 prosent fra 2018. I 2015 var tilsvarende antall anmeldelser 1725. Økningen i anmeldelser med unge mistenkte i 2019 gjalt alle kriminalitetstyper, bortsett fra narkotika.
Ifølge rapporten var antallet ransanmeldelser med mistenkte under 18 år i 2019 113. Dette er en økning på 51 prosent fra 2017-nivå. Fra 2018 til 2019 var økningen på nær 18 prosent, fra 96 tilfeller. Ifølge politiet omhandlet denne økningen mistenkte under 15 år.
– Om det er slik at det ikke er flere ungdomsran nå enn under påsken i fjor så er ikke det en sovepute. Tvert imot. Her må alle stille opp. Foreldrene må følge med og varsle når barna kommer hjem med dyre gjenstander foreldrene må forstå at de ikke har kjøpt selv. Og så må kommunen prioritere det forebyggende arbeidet i større grad enn til nå, og selvsagt må også politiet etterforske disse sakene.
---
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!