Etter tirsdagens orienteringsløp fra Kolls hytte ved Nordberg, står arrangørene igjen med et mysterium. Ingen vil risikere å miste bilnøklene i skogen, så før start er det vanlig å levere nøklene til arrangøren. Da Nordmarka 1-2-3-løpet var ferdig, og alle registrerte løpere var i mål, lå det fortsatt en knippe med en bilnøkkel til en Volvo og en tradisjonell dørnøkkel igjen. Hva gjør man da?

– Det første vi gjorde var naturligvis å gå gjennom alle start- og resultatlister for å se om det fortsatt kunne være løpere i skogen, forteller Knut-Anders Løken, som var en av arrangørene.

– Vi kunne ikke bare la dette ligge, for det er vel ingen som er så glemske at de lar bilen stå igjen på løpet? Det begynte å bli mørkt, og noen kunne ha skadet seg. For sikkerhets skyld sendte jeg noen SMS-er for å få nummerregistrering på de nærmest parkerte bilene, men ingen kjente orienteringsnavn dukket opp. Så ringte jeg Pål Myklebust, styreleder i orienteringsgruppa i IL Koll, og forklarte situasjonen.

Kamp mot klokken

Da begynte kampen mot klokken. Noen løpere var påmeldt, men sto likevel ikke på resultatlisten. Hadde de likevel stilt opp, lagt fra seg bilnøkkelen på arrangørbordet på Kollhytta, og gått til start uten å la seg registrere?

Løken og Myklebust begynte en ringerunde til løpere som var påmemeldte, men ikke registrert som deltakere. Før klokken 23 var alle sporet opp.

– En av dem befant seg i Bergen og syntes det nærmest var festlig å bli spurt, forklarer Løken.

– Han skjønte nok ikke alvoret.

Nordmarka 1-2-3 reklamerer med å være et o-løp for alle, og dermed har løpet også trukket til seg løpere uten mye orienteringserfaring.

– Dette er vi naturligvis svært fornøyd med, men det betyr også at vi har å gjøre med løpere som ikke kjenner rutinene. Det er helt håpløst hvis noen springer ut i skogen, bryter løpet, og ikke sier fra til arrangørene at de er friske og fine. Og denne gang lå det altså igjen et knippe med en bilnøkkel til en Volvo.

Søkte etter biler

I et siste forsøk på å oppklare mysteriet, tok Løken og Myklebust en runde i nabolaget for å prøve nøkkelen på alle mistenkelige biler, men også dette var uten hell.

– Heldigvis ble vi etterhvert sikre på at det ikke var løpere igjen i skogen, men vi vil gjerne ha svar på mysteriet, sier Pål Myklebust.

– Hvis noen ikke finner sine bilnøkler, så kan de henvende seg til meg, fortsetter han.

Hver uke

Tirsdag til uka arrangeres Nordmarka 1-2-3 igjen. Arrangementet er fra Kollhytta med start fra klokken 18.00.

Sist gang deltok 115. Ferske og uerfarne får oppfølging, og IL Koll tar vare på alle bilnøkler til eieren måtte dukke opp.

Les også: