NORDBERG: Men tross små og mellomstore uhell, var det en lekende og humørfylt stemning som rådet under søndagens olabilløp. Et tusentall små og store tilskuere samlet seg langs fartstraseen for å se både aerodynamiske raske og kreativt morsomme utgaver av olabilen.

Barnas Formel 1

Før de over 200 barna fordelt på 97 olabiler kunne legge ut på sine fartsprøver, ble kjøretøyene kontrollert og godkjent av kyndige fra Statens vegvesen og Trygg Trafikk.

Herman Sønju (8) og Mathias Enger (9) fikk godkjent sin olabilutgave av Ford Hot Road 1932-modell – inklusive tilhengeren – som de to Lyn-supporterne kaller «Lyn-tilhenger».

– De testet bremser, styre og hjul. Nå kommer vi til å gi alt, forteller Herman.

Imponerte statsministeren

Det var statsminister og for anledningen lokalpatriot Jens Stoltenberg som sto for den offisielle åpningen av det 8. Nordberg Grand Prix. Den nære naboen til fartstraseen syntes det var både hyggelig og spesielt å få stå for åpningen.

– Jeg har vært med på å åpne både tunneler, sykehus, gamlehjem og opera. Men et olabilløp er helt nytt for meg. Samtidig er det også veldig morsomt da, med alle disse barna og de flotte bilene. Olabilene var vesentlig mindre avanserte da jeg var ung, og jeg mistenker at mange foreldre har hjulpet til, og som bruser av stolthet i dag, mener Stoltenberg.

Sponset olabil

Venninnegjengen Kjersti Hier (11), Ingrid Nordhaug (11) og Stine Skamlerud (12) har ikke bare fått hjelp til å bygge bilen av en lokal snekker, de har også fått bilen sponset.

– Vi kaller olabilen Milsluker'n sport, og med mange klistremerker av den lokale sportsbutikken på bilen har vi fått klær for 1200 kroner forteller olabilfører Stine. I likhet med mange andre bilførere, gjennomførte hun fartsprøvene med høy fart og sikker kjøring – foran et rekordstort antall tilskuere.