(Avisa Oslo) Norges vassdrags- og energidirektorat sendte tirsdag ut et flomvarsel for torsdag.

– Vi kan nok få en 40 til 60 millimeter med regn i løpet av torsdag og starten av fredag, forteller vakthavende meteorolog Bente Wahl.

Farevarselet gjelder også for Nordre Aker, ifølge Yr.no.

– Vått døgn

Dersom du har ting du skal få gjort utendørs, kan det være lurt å gjøre det i løpet av tirsdag eller onsdag.

– Torsdag blir et vått døgn, forteller vakthavende meteorolog.

Hun forteller at regnet starter allerede ved midnatt natt til torsdag, og at det vil kunne bli svært mye regn fra torsdag morgen og ut første del av fredag.

Wahl påpeker riktignok at selv bare to dager før flommen er meldt, er det vanskelig å beregne nøyaktig hvor mye nedbør som vil komme.

Dette kan bli konsekvensene

Regnet som kommer er sammenhengende, noe meteorologen forklarer at hjelper på konsekvensene av nedbøret. Verre er det faktum at det allerede er svært vått ute.

– Noen steder tåler en mindre nedbør enn i en normal situasjon siden det er kommet så mye i det siste. Du vil ha de som er utsatt for vann i kjeller, elveløp som går over, det kan ble lokale oversvømmelser, og overvann i tettbygde områder.

I tillegg er en utsatt for vannplaning når en kjører, og veier som blir stengt.

Utfordrende å forhindre

Enkelte ting er utfordrende å forhindre, men Wahl påpeker at de aller fleste kan ta noen grep for å unngå store konsekvenser:

– Vi er i en periode med mye regn som kommer og går, og mye løv som detter fra trærne, så det er viktig å sjekke at de stedene der vann skal renne, er åpne. Det gjelder for eksempel takrenner. For de utsatt med vann i kjeller, er det viktig å følge med hele tiden, sier hun.

Tross at farevarselet kun er sendt ut for torsdag, opplyser meteorologen at en ikke bør senke skuldrene helt ennå:

– Det er fortsatt en ustabil værtype som kommer og går i hvert fall en uke frem i tid, forteller hun.