(Nettavisen)

Mandag 4. juli gikk SAS-pilotene ut i streik, noe som vil ramme mange av selskapets flyvninger hardt. I tillegg er europeiske flyplasser rammet av kaos-tilstander i flytrafikken. Her har vi i Nettavisen samlet et knippe norske flyplasser, for å gi deg oversikt over hvilke fly som går og hvilke fly som står. Oversikten finner du her:

Les også: Rammet av SAS-streiken? Dette har du krav på

Skulle du være så uheldig at det blir sendt ut streikevarsel som rammer flyvningen din, har du ikke nødvendigvis rett på kompensasjon.

– Du har ingen rettigheter ved et streikevarsel, om du har bestilt flybilletter med SAS, har Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, tidligere fortalt til Nettavisen.

Hva du har krav på som kompensasjon om din flyvning rammes av streik, avhenger av lengden på flyreisen, samt om flyet er innstilt eller forsinket - og lengden på forsinkelsen. Iversen påpeker at ikke alle flyvninger nødvendigvis blir kansellert eller rammet av en streik.

Du kan lese mer om hva du har krav på hvis flyvningen din rammes av streik her.

Dette er de generelle kravene du kan ha krav på om din flyvning rammes av streik:

  • Hotellopphold og transport til og fra flyplassen om du blir booket om til en avgang neste dag, og ikke kan vente hjemme, om flyet er forsinket eller må ombookes av andre årsaker.
  • Ombooking av billetten eller billetten refundert.
  • En erstatningssum som skal dekke tap du måtte ha grunnet endringen av planlagt reise. Denne ligger normalt på 250 til 600 euro, og er en såkalt «standardisert kompensasjon». I norske kroner kan du altså få dekket mellom cirka 2600 kroner og 6300 kroner – avhengig av valutakursen.