Søndag 28. august fra klokken 13.00 arrangeres «Over Lofthus» ved Ymers vei 11, nedenfor Lofthusbadstua, i regi av Lofthus Havebys Vel.

– Vi ønsker å skape blest om gangveien over det lille friområdet, på rundt 60 meter. Området er også kalt «trekanttomta» - eller Sigurd Thorsens plass. Dette er også turveistarten på Akebakken, og videre opp til Grefsenkollen. Styrtregn og flittig bruk av turfolk på vei opp i Lillomarka, har ført til at gangveien etterhvert har blitt mer et dypere steinete tråkk. Stein og grus ender i veikanten nedenfor og skaper farlige situasjoner for syklende, skolebarn og voksne. Nå ønsker vi i stedet lage en trygg og slitesterk gangvei over området her, sier Jørn Pedersen i vellet.

Lofthus Havebys Vel ble opprettet i 1934, og har med rundt 125 husstander som medlemmer. De eier selv plassen i Ymers vei, ifølge Pedersen.

– For å samle inn penger til oppgradering av nevnte grusstrekke, inviterer vellet til fest og musikk, og salg av mat og forfriskninger, neste søndag. Det blir også leker og annen underholdning. Alle kan komme. Turgåere på vei til Akebakken og Grefsenkollen må gjerne stoppe opp her og bli med.

På programmet står også først minikonsert med Mia Vel, og DJ Marcus Hywaka holder musikken varm, og bandet Nesseville Ethics skal også spille.

Møteplass

Pedersen sier videre at vellet på sikt ønsker å forvandle friområdet til en trivelig møteplass, også med en treningspark, og benker til å sitte på og nyte utsikten.

– Men først må veien i orden. Dette innebærer profesjonelt grunnarbeid med graving, drenering, pukk, grus og noen steiner til trappetrinn. Da trenger vi inntekter og dugnadsinnsats.

Pedersen oppfordrer til å ta med sitteunderlag eller teppe å sitte på under arrangementet, foreløpig er det kun én benk på området.

Hvem var Sigurd Thorsen?

Pedersen forteller videre at Lofthus-området ble bygget ut tidlig på 1930-tallet.

– Men det var dårlig med infrastruktur i området her, og det var en grunn til at vellet ble etablert. På 40-tallet ble Lofthusbadstua bygget - som leies ut som forsamlingslokale. Vellet er også på eiersiden i Lofthusbadstua.

Her kan du lese mer om Lofthusbadstua.

– Men hvem var Sigurd Thorsen, som plassen er oppkalt etter?

– He, he, ja det har vi lurt på også. Vi har virkelig undersøkt saken. Først dukket det opp en historie om at Thorsen var en ung mer eller mindre krigshelt fra 2. verdenskrig, men som døde i en bilulykke i Hallingdal, etter krigen. Men så har vi blitt fortalt at Thorsen var en eldre lokomotivfører som bodde her, og bidro til området. Blant annet skal han ha laget steinmuren i bunn av plassen her.