OSLO: For det er jo ikke alltid at det er andre offentlige søppelkasser i nærheten, eller at man er nær egen søppelkasse og kan bære hundeposen hjem. Eller at det passer å legge posen med hundebæsj i lomma.

Det er sånn at noen faktisk blir ganske så forbanna, når de oppdager at hundeeiere kaster hundebæsjposene med innhold i søppelkassen deres. Det kan lukte, særlig når det er varmt. Posene er kanskje ikke alltid godt nok knytt igjen. Og ikke minst: Hvorfor skal hundebæsjen til andres hunder ligge i søppelkassen vår?

Fra tid til annen dukker debatten opp. Debatten om hundebæsj i private søppelkasser. Nordre Aker Budstikke spurte Renovasjonsetaten, i en sak for noen år siden, om hva som egentlig gjelder.

Hva må man tåle?

Hvem har egentlig retten på sin side: Hundeeierene eller de som har leid inn private avfallsbeholdere fra Renovasjonsetaten? For det er nemlig etaten som fortsatt er eier av beholderne.

– Renovasjonsetaten forstår at det noen ganger kan være uheldig at noen legger hundeposer i avfallsbeholderen din. På vinteren kan de fryse fast i bunnen og ellers kan de klistre seg fast hvis det er fukt i bunnen. På sommerstid vil jo dette danne uønsket lukt, sa daværende kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten, i den tidligere saken.

Og understreket at intensjonen med private avfallsbeholdere er at de er ment for privat bruk, og beholderne står jo ofte på privat grunn.

– En privatperson må ikke uten videre akseptere at andre benytter seg av beholderen. På den annen side har ikke Renovasjonsetaten noen myndighet til å nekte noen å bruke andres beholdere. Det finnes ikke noe hjemmel eller lov for dette, sa kommunikasjonsjefen videre.

Og at man jo kan hindre adkomst til slike beholdere, for eksempel ved å plassere disse på mer lukkede steder.

LES OGSÅ: Se hva Rusken skal gjøre for å få hundeeiere til å plukke opp hundebæsjen

Velkommen til hundebæsj

Så til poenget. På forrige søndagstur måtte jo journalistens bikkje avtre på naturens vegne. Og selvfølgelig skal det plukkes opp. Dette var midt i boligområde, midt på veien. Også langt hjemmefra.

Hundebæsjen i posen, knyte igjen, og så starter speidingen etter passende søppelkasse å hive posen i. Og faktisk denne gangen var det ikke noe snikfølelse eller luring. For noen meter lenger bort i veien, ved et bolighus, kom vi over søppelkassen med klistrelappen: "Hundeposer velkommen her".

Noe så sjeldent som en velkommen hundebæsj i pose, faktisk. Så da var det jo ikke vanskelig å velge søppelkasse denne gangen. Og det er vanskelig å være uenig med søppelkasseeieren.

– Bedre at hundeposene med hundebæsj blir lagt i søppelkassen, enn slengt andre steder på bakken, eller kanskje ved siden av søppelkassen.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!