Ullevål/Sentrum: 200 Ullevål-elever skulle forrige tirsdag få være med som jublende statister og hilse kongefamilien velkommen tilbake etter krigen i 1945, i det som skal bli storslåtte scener fra 1940-tallets Oslo i den kommende spillefilmen om krigshelten Max Manus.

– Mens vi satt i sminken kom det noen fra filmselskapet inn og spurte om vi ville være prinsesse Astrid og Ragnhild, forteller Kari Wegge Gundhus (12) oppspilt.

– Selvfølgelig kunne vi ikke si nei til det! smiler Nora Axe Guldbrandsrød (12).

Dermed fikk de to venninnene plass i baksetet sammen med "Kronprins Olav" og "Prins Harald", rett bak den sorte bilen med hovedrolleinnehaver Aksel Hennie og "Kong Håkon".

– Kronprinen og Kongen var veldig hyggelige, og vi snakket om hva som skjedde under krigen. Aksel Hennie fikk vi dessverre ikke snakket med, sier Kari, som til tross for skuffelsen er fornøyde med opplevelsen som de er sikre på at de kommer til å huske for bestandig.

– Selv om jeg visste at det var skuespill, så føltes det veldig ekte. Alle menneskene som viftet med flagg og jublet gjorde meg veldig glad, som om det skulle vært på ordentlig, forteller Hedda Dahlstrøm (12).

Jentene synes det var morsomt å bli kledd opp i 40-tallsklær, selv om høye hæler på skoene og krøllet hår var litt vanskelig å vende seg til.

Frigjøringsdagen

Men Ullevål-elevene gav seg ikke med det. Fredag var det nemlig 8. mai – selve frigjøringsdagen – som stod på programmet, og en håndfull elever fra 3. trinn ble med lærer Birgit Bekkevold til Elvebakken skole. Der ventet en stor gruppe utkledde statister på å bli fraktet til opptaksstedet.

Etter instruksjon øvde 3. klassingene seg på å smile, rope "hurra!" og vifte med flagget.

– Jeg syns det er bra å være med i filmen, fordi vi får lære om hvordan barna hadde det på den tiden, forteller Emilie Bratsberg Bivald (8 1/2).

I forkant av opptakene har elevene har fått vite om hva som skjedde under krigen.

– Dessuten visste vi mer om Max Manus enn noen store som også skulle være med. Det var litt flaut for dem, ler Emilie.

– Det er gøy å gå i disse klærne, sier Hannah Håmpland Myhre (8), mens hun hopper opp og ned, og ikke ser ut til å la seg affektere av at det kommer en beskjed fra innspillingsleder om at opptaket er en time forsinket.

– Neida, dette er bare moro! smiler hun.

Det synes også tidligere elev Bjørn Dahl, fra Nordberg.

– Spesielt moro siden barna er fra Ullevål, sier krigsveteranen, for anledningen i hatt og frakk, og med dokumentmappe under armen.

Storfilm"Max Manus" er historien om motsandsmannen med samme navn, som under andre verdenskrig var med i den såkalte "Oslogjengen", og var blant annet med på å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945 . Filminnspillingen har satt sitt preg på Oslo de siste ukene, blant annet da Stortinget ble drapert med hakekors, og tropper av "tyske soldater" marsjerte nedover Karl Johans gate tidligere i måneden. Filmen får etter planen premiere i desember, opplyser distributøren Nordisk Filmdistribusjon.