Dette skyldes fortsatt høye byggekostnader og økte energipriser, skriver administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Hiim er bekymret for bedriftene og arbeidsplasser i hele landet ettersom bransjen har varslet utsettelse av flere prosjekter, ordrereserven minsker raskt, og fremover ventes det permitteringer og oppsigelser.

Tallene viser forskjell mellom storbyer og distrikter når det gjelder igangsetting av nye boliger. Leilighetsprosjekter igangsettes fortsatt i byområdene, særlig Akershus. I Distrikts-Norge er det generelt lite aktivitet.

Hittil i år er det 15.790 nye igangsatte boliger, noe som er 3 prosent færre enn i samme periode i fjor. Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 22.391 boenheter, 20 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Salget av nye boliger i tredje kvartal 2022 er 25 prosent under tredje kvartal i 2021. Igangsettingen av nye boliger i tredje kvartal i 2022 er 7 prosent under tredje kvartal i 2021.

I september var salget av nye boliger 19 prosent under samme måned i fjor, mens igangsettelsen av nye boliger er 11 prosent høyere i år.

(©NTB)

Les også

De nye forslagene fra finanstilsynet er dårlig nytt for unge i Oslo