I forrige uke kom tok næringsminister Jan Christian Vestre turen innom Frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås, der han ble tatt imot av leder Kjersti Vasli og gode frivillige medhjelpere.

Anledningen til besøket var at næringsministeren vil skrote den tidligere brukthandleloven, noe også NRK har omtalt. Brukthandelloven er fra 1999, og formålet er å forebygge omsetning av tyvegods. Loven skal også gjøre arbeidet til politiet med å oppspore slike gjenstander lettere.

Men Brukthandelloven skaper utfordringer for mange som driver med brukthandel. Loven krever blant annet at man søker tillatelse fra politiet, fører protokoll over klær og varer og oppbevarer dem i 14 dager før de blir lagt ut for salg.

– Måten vi handler på har endret seg de siste årene, med nye salgskanaler og interesse for gjenbruk. Jeg vil skape et regelverk som er tidsriktig, samtidig som det forhindrer omsetning av stjålne varer og annen uønsket virksomhet. Dette haster, understreker næringsministeren i en pressemelding.

Departementet vurderer at risikoen for heleri er lav ved virksomheter som ikke driver fortjenestebasert.

Besøkte Grefsen

Om selve besøket ved Frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås, sier næringsminister Jan Christian Vestre, som selv er vokst opp i Nordre Aker, og som har bodd på Storo helt til han nylig kjøpte hus på Nordberg:

– Dette er faktisk første gang jeg besøkte frivilligsentralen på Grefsen, og jeg må bare si at jeg er megaimponert! Jeg har besøkt flere hundre virksomheter det siste året, og en varmere velkomst skal man lete lenge etter. Det var høy aktivitet og mange frivillige som serverte vafler og kaffe, og ikke minst snitter med den beste skagenrøra jeg noensinne har smakt! Men jeg er ikke overrasket, de er jo vant til storfint besøk fra Hans Majestet. Selv om jeg bare er statsråd, så følte jeg meg nesten som kongen her, og jeg er sikker på at alle som besøker sentralen også opplever det slik.

Om Kjersti og de frivillige legger han til:

– Kjersti Vasli, som har drevet sentralen i 20 år, tok meg på en omvisning og fortalte historien om den tradisjonsrike sentralen. Det var fasinerende å høre om alt de får til, selv med begrensede ressurser. Jeg lærte at de rundt 50 frivillige når ut til og besøker om lag 2000 mennesker hvert år. Det er helt utrolig! Jeg tenker at de bør være stolte av jobben de gjør for lokalsamfunnet. Kanskje særlig nå som vi går en litt trangere vinter i møte, med inflasjon og høyere strøm- og matpriser. For noen er det livsviktig å vite at de har et trygt sted å gå til. Et sted de blir tatt imot med åpne armer og kanskje får seg et vaffelhjerte eller to, en treningsøkt eller bare selskap.

Mandag denne uka åpner også julebruktmarkedet i Frivillighetssentralen:

Næringsministeren lot seg også imponere av alle bruktvarene.

– Bruktbutikken bugnet av flotte serviser, julepynt, bøker, tøystoffer og alt mulig annet. Jeg kjøpte faktisk med meg en barnebok. Ole Aleksander Filibom-bom-bom. Det var favorittboka mi da jeg var liten, og jeg kunne lese den om og om igjen. Jeg er veldig glad for at nyheten om regjeringens planer for brukthandelloven ble godt tatt imot av de frivillige. Bruk- og kastsamfunnet er ikke bærekraftig. Det haster å omstille samfunnet til en sirkulær økonomi. Den vesle bruktbutikken på Grefsen er et lite, men viktig bidrag. Jeg gleder meg til å komme tilbake, ifølge Vestre.

Brukthandelloven

Næringsministeren viser til at økt gjenbruk er et viktig bidrag til å omstille samfunnet i en mer bærekraftig retning. Per i dag er brukthandelloven et hinder på veien, mener han.

– Vi skal inn i sirkulæralderen, ikke tilbake til steinalderen. Derfor vil jeg skrote brukthandelloven og presentere et oppdatert regelverk i løpet av neste år, ifølge næringsministeren.

– Måten vi handler på har endret seg de siste årene, med nye digitale salgskanaler og stor interesse for gjenbruk. Jeg vil skape et regelverk som er tidsriktig, samtidig som det hindrer omsetning av stjålne varer og annen uønsket vriksomhet.

To millioner kroner skal allerede være satt av for å sette igang arbeidet.

I en ny tolkningsuttalelse konkluderer Nærings- og fiskeridepartementet med at aktører som driver brukthandel på frivillig basis, ikke blir omfattet av brukthandleloven. Departementet vurderer at risikoen for heleri er lav ved virksomheter som ikke driver fortjenestebasert. I noen tilfeller vil man fortsatt måtte vurdere konkret om virksomheten er næring - for eksempel om omsetningen er at et visst omfang, står det i uttalelsen, ifølge pressemeldingen.

LES OGSÅ: