Ullevål Hageby er full av epletrær, og antageligvis blir en del av dem liggende i gresset utover høsten. Derfor arrangeres det årlig eplefest i nabolaget, hvor både store og små kan ta med sine egne epler til pressing, oppleve livemusikk, marked og alt imellom.

Skal bite i det søte eplet

– Eplefesten er et familievennlig arrangement for å øke interessen for å ta vare på eplene som finnes i hagebyen og som ofte henger igjen på trærne. Eplene i hagene i hagebyen er en ressurs som bør brukes. Alle slags epler kan brukes, også nedfallsepler, forteller Maria Urheim i velets arrangementskomité.

Festen skal finne sted på Eventyrplassen mellom klokken 12 og 17, og i år er det historiens største eplefest som skal arrangeres i hagebyen, ifølge Urheim. En av hovedattraksjonene blir selvsagt pressing av egne epler.

– Første året fikk vi låne en presse av Lovløs (som brygger eplemost og eplecider), mens vi nå har flere egne eplepresser og eplekuttere. Folk tar med sine egne epler og egne flasker, og får med seg eplemost hjem. Folk kan også kjøpe flasker av oss så lenge lageret rekker.

Videre blir det musikalske innslag fra Signe DØ, Kristin Minde, familien Rossebø og allsang ledet av Songbirds. Langbord, leker for barna, grilling, kaffe og vafler blir også å se.

– Det blir boder med salg av bruktklær og interiør, kunst, honning, olivenolje, hjemmestrikk og keramikk. Kolibri og Damplassen Blomster stiller med egne boder, med fokus på epler. Ullevål hageby hagegruppe stiller med frø- og staudebyttebod. Det blir også en stand med modell av rundekiosken som tidligere sto på John Colletts plass.

Velet arrangerer også eplelotteri, og informerer på Facebook om at de vil invitere flyktninger fra Ukraina.

– Hvem kan komme?

– Alle er velkomne på Eplefesten - og det er helt gratis.