ULLEVÅL: – Den forrige sykkellykten jeg hadde ble stjålet, sier Rasmus Løvseth Lorgen.

Kasper Sørnes Løkeland har nesten ny sykkel og ikke fått montert lys ennå. Sammen med Kristoffer Valderhaug og Sebastian Wolland venter han i kø foran pop up-standen til Sykkelprosjektet og politiet, på John Colletts plass fredag ettermiddag.

– Det er veldig bra at de deler ut sykkellykter gratis, er kameratene fra Ullevål hageby enige om.

Deler ut 1000 lykter til Oslo-syklistene


Denne uka har Sykkelprosjektet i Oslo kommune og trafikkorpset i Oslo politidistrikt for første gang samarbeidet om å opplyse mørklagte syklister, både i form av informasjon og utdeling av 1000 gratis sykkellykter ulike steder i Oslo-trafikken.

Fredag ettermiddag var siste stopp John Colletts plass på Ullevål. Køen av syklister som ville ha lys, var lang.

En av dem var jobbsyklist Marit Helgerud, som daglig sykler mellom hjemmet på Tåsen og jobben i Forskningsparken.

– Jeg har en lykt liggende i en skuff hjemme, men glemmer ofte å ta den med når jeg sykler ut i lyset om morgenen, sier hun.

Nå trenger verken Helgerud, eller de 1000 andre syklistene som har blitt stoppet denne uka, å tenke på det lenger.

Lyktene som er delt ut blir nemlig samtidig fastmontert. Sykkelprosjektet hadde med seg en gjeng mindreårige asylsøkere som har fått opplæring i å montere sykkellykten, som har blitt en hit i Danmark.

– Vi deler ut lykter som sitter godt fastmontert på sykkelen, og som ikke trenger batteri. Lykten har en slags magnetisk dynamo, og har fått mye av æren for at de danske syklistene har blitt mye flinkere til å bruke lys, forteller kampanjeansvarlig i Sykkelprosjektet, Liv Jorun Andenes.

LES OGSÅ: Ny sykkelrute fra Nydalen til St. Olavs plass

Stor effekt på trafikksikkerheten

Ifølge en rapport fra Transportøkonomisk Institutt sykler om lag én av tre syklister i mørket uten lys. TØI estimerer at antall skadde og drepte syklister kan reduseres med 10 prosent dersom alle sykler med lys (9 prosent reduksjon i dagslys og 14 prosent reduksjon i mørke).

– Denne aksjonen er et kjempebra tiltak i trafikksikkerhetens tegn. Politiet opplever det som veldig positivt å bistå Sykkelprosjektet i Oslo kommune med informasjon og veiledning til syklistene om bruk av lys, sier Finn Erik Grønli, leder av trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

Rapporten fra TØI peker nemlig på at kunnskapen blant nordmenn om kravene om lovpålagt lys er mangelfulle. Dette er nok noe av årsaken til at relativt mange sykler uten lys.

Andre årsaker til at mange syklister ikke bruker lys kan være at det kan være lett å glemme å ta med seg lyktene hjemmefra, at batteriet er flatt eller at lyktene blir stjålet – akkurat slik syklistene vi møtte på Ullevål nevnte.

LES OGSÅ: «Å svinge inn rett foran en syklist, som suser i 50, er drapsforsøk»

– Det er første gang vi bruker så mye ressurser på å opplyse syklistene, i dobbel forstand. Det er viktig for sikkerheten, sier Andenes.

– Historisk sykkelsatsing

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, deltok mandag på ukas første aksjon i Torggata.

– I Oslo har vi en historisk høy satsing på drift av sykkelveier hele året, og sykkelsesongen kan fint vare året rundt. Vi går inn i en periode med mindre dagslys, og et sett med lykter er en liten investering for å sikre at man kan sykle trygt og lovlig , sier Berg.

LES OGSÅ: Slik skal det bli tryggere å sykle på Ring 2


Spleiselag for flere vintersyklister

Kommunen har også et vintersykkel-kampanjesamarbeid med 15 sykkelbutikker i byen, og har delt ut 1500 verdikuponger i løpet av uka til forbipasserende syklister. Formålet er å gi syklistene en gulrot for å sette sykkelen i stand for vinteren i stedet for å sette den i boden.

Trygg Trafikk er også med og støtter opp om kampanjen ved å dele ut reflekser til gående.

LES OGSÅ: Hvorfor er det greit å sykle uten hjelm på bysykler?