Utrullingen av stadig flere nye trikker i Oslo har satt fart den siste tiden, med stadig flere nye trikker i bruk.

– Dette har jeg gledet meg til lenge! Nå får vi flere, stillegående trikker i Oslo, med alt på et lavt plan. Det betyr at stadig flere uavhengig av alder eller funksjonsevne, kan komme seg raskt og effektivt dit de skal, sier Sirin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel, i en pressemelding.

Onsdag morgen delte byråden ut boller og kaffe til de trikkereisende på Olaf Ryes plass på Grünerløkka. Sammen med Sporveien og Ruter ønsket hun de reisende velkommen om bord på de nye trikkene. Dette for å markere at det i tiden som kommer blir flere og flere avganger med de nye trikkene i byen.

– Vi vet at trikken betyr mye for mange: Den er utslippsfri, populær og har høy kapasitet. Når alle de 87 nye trikkene er på plass kan dobbelt så mange reise med trikken enn i dag. Det kommer godt med når vi neste år skal kutte billettprisene og gjøre kollektivtrafikken enda mer attraktiv. Velkommen om bord på trikken! sier Stav.

En ny trikk hver tiende dag

Siden januar i år har Sporveien, som er ansvarlig for innkjøpet av de nye trikkene, testet to nye trikker i trafikk med passasjerer på trikkenettet i Oslo. I sommer var prøvedriftsperioden over, og serieproduksjonen av trikkene kunne starte for fullt. Nå rulles de nye trikkene fortløpende ut i trafikk i byen, etter hvert som de leveres til Oslo.

Ifølge Avisa Oslo vil det gjennom det neste halvåret komme i snitt én ny trikk hver tiende dag, og du vil kunne se dem på flere forskjellige linjer. I løpet av utgangen av 2024, skal alle de 87 nye trikkene være på plass. Ingen av de gamle trikkene vil lenger kjøre i Oslo da.

– Endelig flere avganger

De nye trikkene produseres i Spania, før de fraktes til Oslo og klargjøres for trafikk hos Sporveien. Hver og én av trikkene testes grundig før de settes inn på trikkenettet i byen.

– Å få de første serieproduserte trikkene ut i trafikk betyr at vi endelig kan begynne å kjøre flere avganger med de nye trikkene. Framover kan vi ønske stadig flere om bord i helt nye trikker med bedre plass til alle. Det vet vi at mange som reiser med trikken gleder seg til, og det gjør vi også! sier Birte Sjule, administrerende direktør i Sporveien Trikken, i pressemeldingen.

De nye trikkene kjører nå på linje 17 og 18 mellom Grefsen og Rikshospitalet, og etter hvert som det blir flere nye trikker i Oslo vil de også begynne å trafikkere andre linjer.

– Ruter skal tilby mobilitet – til alle. Det handler om noe langt større enn å få flest mulig fra a til b. Det handler om å kunne delta i samfunnet, uansett funksjonsnivå. Derfor er det så viktig at kundene får glede av nye trikker som er universelt utformede, sier plandirektør i Ruter, Snorre Lægran, i pressemeldingen.