I mai fikk Nordre Aker Budstikke tips fra en frustrert stolpejeger. Det var jo ikke mulig å få tak i kartene på papir. Helt siden i fjor hadde hun vært på jakt, og både biblioteker Frisklivssentralen og bydelsadministrasjonen ble besøkt. Nå kan stolpegeneral Nils Bergan med glede melde om at årets kart er tilgjengelig flere steder i byen.
Ikke alene
Den frustrerte tipseren endte i fjor opp uten kart, og dermed også uten stolpejakt, forteller hun. Det er nemlig en del som foretrekker de fysiske kartene, selv om man også kan bruke mobilen.
– Gleden over å brette ut et kart og legge det utover bordet, se på detaljene og planlegge ulike turer i jakten på stolper er uvurderlig, og sist, men ikke minst, gleden og nytten av den fysiske aktiviteten jakten gir.
Stolpegeneral Bergan i Nydalen skiklub, har ikke fullstendig oversikt over hvor mange som velger papirkart, men forteller at tipseren ikke er alene.
– Vi hadde et ganske stort restopplag i fjor, så vi reduserte det nå, men både Deichman Nydalen og Sandaker har hatt god etterspørsel. De mente at én kartong med 140 eksemplarer ikke var nok.
På Grünerløkka og Tøyen mente de derimot at det holdt med 50-60 eksemplarer, sier Bergan. Selv skjønner han hvorfor flere ønsker seg papirkart, og sier de er lettere å lese.
– For barn tror jeg det er pedagogisk enklere, for man får et større bilde av sammenhengen. På mobilen blir det gjerne litt lite, så jeg har også et inntrykk av at den eldre garde gjerne vil ha papir.
Kartene kan man få tak i på Deichman Nydalen, Sandaker, Schous plass, Tøyen, Majorstua og hovedbiblioteket i Bjørvika.

Er du på jakt etter stolpejakt-kart? Her kommer papirutgaven
Går løs på stolpene
I fjor var det hele 214 stolper plassert rundt om i Oslo Nord. I år er de foreløpig litt redusert, sier Bergan, og melder om at du kan jakte på omkring 120 stolper.
Men også i år opplever stolpegeneralen og resten av skiklubben mye hærverk på stolpene.
– Hærverk er et kjempeproblem. Akkurat nå har jeg to stolper inne, bare fra fredag til mandag.
Flere stolper er også gjengangere, forteller han. Stolpe 99 Sotahjørnet blir stadig vekk angrepet, og det samme gjelder stolpe 81 på Bygdøy.
– Det er rett og slett noen som ikke liker stolpene! De blir bare sinte på dem. Nå er stolpe 99 borte for n-te gang. De første tre ukene var vi ute der fire-fem ganger for å bytte stolpe.
Bergan mistenker at det er samme person som gjentatte ganger går til angrep på den samme stolpen, da stolpen på Bygdøy også har en tendens til å bli liggende i akkurat samme grøft hver gang.
Og det krever litt innsats, da stolpene er godt festet med flere strips.
– Nå fester vi dem ekstra godt, så det er også blitt et problem at de bare river av klistrelappen med QR-koden på.
De prøver å forhindre ødeleggelsen blant annet ved å feste klistrelapper på begge sidene av stolpen, slik at det fremdeles skal være mulig å bruke den selv om den ene er røsket av. Men jobb blir det uansett.
– Vi er primært to stykker som reparerer, og vi prøver å rykke ut så vi får fikset dem innen få dager. Jeg tror vi har klart det sånn noenlunde nå, og ingen stolper har stått ødelagt i mer enn en uke.
Men det er også veldig kjedelig for stolpejegerne, som gjerne har tatt en dagstur til hovedstaden kun for å jakte stolper. Man får også ekstrapoeng for å fullføre kartet, og da er det klart det er kjipt å vende hjem uten den siste, ødelagte stolpen.
– Hvis det er én stolpe som mangler...da er det jo litt «krise» for enkelte. Det er synd.

Torsdag skal Odd på OverOslo, men den nyeste låta er spilt inn enda lenger inn marka
Tar over den rullende «arven»: Tåsen skolen har noe skikkelig kult på gang!
