SOGN: For snart ett år siden la byrådet frem tilleggsinnstilling til budsjettforslaget for 2015. I innstillingen lå penger til lyssetting rundt Sognsvann, turen som sannsynligvis er en av Norges mest brukte turløyper.

Stiftelse

– Bymiljøetaten sendte søknad til Tove Reistads stiftelse om støtte til prosjektet om lys rundt Sognsvann. Stiftelsen ønsket å støtte dette, og bevilget 6,8 millioner kroner til lys rundt vannet, fortalte miljøbyråd Guri Melby (V) til Nordre Aker Budstikke i november i fjor.

Her kommer Oslos helt nye skiløyper

Og nå er arbeidene i gang, til det som nok blir en av de største julegavene til turfolket i Oslo. For allerede i desember skal lysene etter planen tennes rundt Sognsvann.

Lysene skal stå på hele døgnet, dog med mindre lysstyrke natterstid.

– Fantastisk gave

– Dette er en fantastisk gave til Oslo og turfolket. Lys rundt vannet vil jo utvide tidsrommet for når folk vil gå eller løpe Sognsvann rundt. Det er til tider veldig folksomt her, og da er det jo flott at det blir tilrettelagt best mulig flere timer i døgnet, for å ta turen rundt vannet. I tillegg vil det vel også føles tryggere med lys, tror byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby (V), som møter Nordre Aker Budstikke ved Sognsvann tirsdag ettermiddag.

Les også: Byrådet vil gnage seg inn i Marka

Arbeidene er allerede i gang, seksjonsleder for skog- og eiendomsavdelingen i Bymiljøetaten, Trond Enkerud, forteller at det kun trengs noen måneder på arbeidet.

Lys til jul

– Vi regner med å slå på lyset rundt vannet i desember. Vi tar nå også bort asfalten der det er det langs turveien, nesten en halv kilometer, og i stedet skal det være grus langs hele løypa. Denne turveien blir også brøytet og strødd vinterstid, sier Enkerud.

Hvor ligger egentlig Frysja?

Byråden fortsetter.

– Denne løypa rundt vannet er også et lavterskelstilbud, og et fint alternativ til de som vil ha en mer "rolig" turvei. Som nevnt blir veien strødd og måkt vinterstid, i tillegg er turveien forbeholdt de som går, løper, eller med rullestol. Ikke for syklister, sier Melby.

Lys fra Hammern til Ullevålsseter?

Det er vel vanskelig å ikke like at det blir lys rundt Sognsvann. Andreas Skjæret. førstekandidat for Nordre Aker Venstre, er også strålende fornøyd med lysplanene på Sognsvann.

– Klart det er en flott ting å få på plass. I tillegg har Venstre lokalt flere markasaker som vi skal kjempe for. Blant annet også lys langs turtraseen fra Hammern og opp til Ullevålsseter. Får kommunen det på plass, vil det bety lys herfra, til Grinda og Korsvoll - og som allerede ligger i kommuneplanene - lys fra Brekke til Hammern og opp til Ullevålsseter, og lys er allerede på plass fra Ullevålsseter og ned til Sognsvann igjen. Det kan bli en flott runde med lys - i Marka, sier Skjæret.

Missing link på 4200 meter

Mer på gang

Det er gjort flere oppgraderinger ved enormt populære Sognsvann de siste årene. Snart skal også de gamle toalettene skiftes ut, og som Nordre Aker Budstikke har skrevet om tidligere.

Men Enkerud forteller at det er flere ting på blokka ved Sognsvann. Midt på utfartsparkeringen ved Sognsvann, ligger en eiendom med idylliske rødmalte gamle hus.

– Det er kommunens Søndre Sandås. Per i dag står bygningene tomme, men går det slik vi håper og tror, så vil blant annet markaorganisasjoner kunne ta i bruk bygningene etter hvert, legger Trond Enkerud og byråd Guri Melby til.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:
* Mye hærverk - vektere står på holdeplassen og passer på trikken
* Har ventet på turvei-bru over Ring-3 i tjue år
* Derfor er Mette rektor for to skoler
* Erik (23) fra Grefsen - årets slanker!
*Halvparten av alle boliger i Nordre Aker får eiendomsskatt

[/url]#«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Faktaboks Sognsvann og lys

Sognsvann og lys

  • Sognsvann ligger like ved inngangen til Nordmarka, nord for bebyggelsen i bydel Nordre Aker i Oslo. Vannet er 0,4 km2, ligger 183 moh, og har en største dybde på 16,9 meter.
  • Området er mye brukt som badeplass og nærfrilufts-område hvor turveien rundt Sognsvann er tilrettelagt for rullestolbrukere, men også mye benyttet til trening og jogging. Løypa er 3258 meter lang.
  • Det nye lysanlegget skal tennes og slukkes samtidig med den ordinære gatebelysningen i Oslo. Til forskjell fra lysløypene skal den ikke kobles ut om sommeren, eller kl. 2300 hver dag. Den skal imidlertid dimmes ned til 50 % midt på natten, ved hjelp

av såkalt «virtual midnight».
Kilde: Oslo Kommune