(Avisa Oslo) Både onsdag og torsdag 21.–22. desember viser prognosene fire plussgrader – i stor kontrast til den siste tiden, hvor det har vært et tosifret minustall på gradestokken.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, forklarer at man må være særlig observant ved slike værskifter:

– Det er mildvær de neste dagene, og da kan det bli glatt og isete flere steder, særlig på veier og fortau. Det gjelder å kjøre forsiktig og etter forholdene.

Gult farevarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for blant annet Oslo, for fare for is på grunn av regn som fryser på bakken, eller underkjølt regn og yr.

«Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger» er rådene til dem som skal forlate hjemmet sitt det neste døgnet.

Også Veitrafikksentralen varsler om krevende kjøreforhold og glatte veier flere steder i landet både søndag kveld og utover mandagen.

Blir kaldt igjen

Etter torsdagen kommer kaldværet tilbake igjen – og kulden vil vare ut julehelgen, tror meteorolog Granerød.

– Hvis dagens prognoser slår til, kan det bli en kjølig julehelg.

Han forteller videre at slike væromslag er typisk for årstiden:

– Det er typisk at det først er snø, før det blir mildt for så å ise på igjen.

Går mot hvit jul

– Det går mot hvit jul, konstaterer meteorologen.

Ifølge værtjenesten Yr.no kan det på julaften bli hele 16 minusgrader i Oslo.

– Per nå virker det som at julaften blir den kaldeste dagen, men prognosene forandrer seg forholdsvis raskt, sier Granerød.

Snøen som nå ligger på bakken, tror han at vil bli værende – om så ikke helt som nysnøen vi nylig har blitt vant til.

– Den vil nok bli liggende, selv om konsistensen blir en våtere snø. Når det så fryser på til helgen, vil denne snøen bli hardere.

Solgløtt

Det blir nok ikke særlig mye snø den nærmeste framtiden, sier meteorologen.

Og når det gjelder sola, så er det bare noen gløtt vi kan være heldige å få med oss.

– Det blir nokså skyet i første omgang. Men senere i uka, og på julaften, får man kanskje noen gløtt av sol, sier Granerød.

Bildeserie

Se de vakre vinterbildene fra Sognsvann