Nordre Aker Budstikke har flere ganger de siste månedene omtalt lav vannstand i Maridalsvannet, Oslos drikkevann, og kommunens formaninger om å spare på vannet.

Blant annet sa en leser til Nordre Aker Budstikke i april, at hun har bodd med utsikt over Maridalsvannet i 50 år, men tror aldri hun har sett så lav vannstand, og synlige steiner i vannet, som bildet nedenfor viser:

Dette er det lokale folk som har bodd i området lenge omtaler som Grønvoldskjæret, som er synlig rett ved Oset i april i år.

Denne uka er skjæret såvidt synlig fra høyden.

Vann- og avløpsetaten svarer om status for vannet, denne uka:

– Fyllingsgraden i Maridalsvassdraget 13. juli var 70,6 prosent. Maridalsvannet reguleres noe nedover for tiden. Dette gjøres for å få plass til vann ved store nedbørmengder. Kanskje Grønvoldsskjæret kommer til syne igjen, ifølge overingeniør i Vann- og avløpsetaten, Petter Morstad.

Fakta: Vannsparing

Oslo kommune ber innbyggerne om å være nøkterne med vannbruken slik at vi skal ha nok vann til de viktigste tingene i samfunnet som drikke, matlaging, personlig hygiene, toalettspyling, helse og næringsliv.

Slik reduserer du enkelt ditt eget vannbruk:

  • Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
  • Ikke la krana renne mens du pusser tennene.
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
  • Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full.
  • Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.
  • Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
  • Unngå å vaske bilen ofte.
  • Vær restriktiv med vanning av blomster og planter. Bruk kanne heller enn hageslange.

Kilde: Vann- og avløpsetaten

Morstad understreker at det fortsatt ikke er noe vannkrise, men at folk må fortsette å spare på vannet. Morstad viser forøvrig til pressemelding fra Vann- og avløpsetaten, 4. juli, og at situasjonen er tilnærmet den samme denne uka:

– Selv om det har regnet mye i det siste, må vi fortsatt spare på vannet. Den siste tiden har det kommet kraftige regnskyll. Det er imidlertid ikke nok til å fylle opp vannmagasinene. Men for at vi skal klare å fylle opp vannmagasinene må det falle store mengder regn, over lang tid, innover i Nordmarka, sa seksjonsleder for vannmiljø i Vann- og avløpsetaten, Frode Hult i begynnelsen av juli.

LES OGSÅ: