STORO: Det vil Mostue, kjent gjennom flere tv-serier og som spaltist om dyrevelferd i flere av landets aviser, nå gjøre noe med det.
– Folk reiser fra katten i god tro. Når de kommer hjem er den både syk og utmagret og de skjønner ikke hvorfor. Det opplever jeg ofte på klinikken min, sier hun.
Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!
Misoppfatning at katter ikke trenger tilsyn
Årsaken er at katten ikke får godt nok tilsyn. Kanskje har eieren satt ut mat, eller har mat inne i huset, og inngang gjennom en katteluke.
– Men de tenker ikke på at andre katter kan komme seg inn og spise opp maten. Det er en misoppfatning at katter ikke trenger så mye tilsyn, sier Mostue.
LES OGSÅ: Etterlyste hundeeier på Nab.no – da ble saken løst!
Løsningen er ikke nødvendigvis å ta katten med på ferie.
– Katter er stedbundne og liker ikke å bli flyttet på. Det beste er å ha noen til å flytte inn og bo sammen med katten mens du er på ferie. Men et minimum må være at de som kommer for å mate katten ser den når de er innom, og gir den oppmerksomhet. Katter trenger å bli tatt vare på både fysisk og psykisk. Hvis katten ikke observeres kan man risikere at den blir liggende syk og utmagret på ubestemt tid, inntil eieren kommer hjem, sier dyrlegen.
LES OGSÅ: Huggormen er fredet!
Katten kan finne på å flytte mens du er borte
Er du lenge borte, eller om hjemmeforholdene endres til noe katten ikke liker – som at du for eksempel får en hund – kan den faktisk finne på å flytte av seg selv.
LES OGSÅ: Norges mest hårete sparkesykkel? Med stereoanlegg, horn og sirene
– Dersom katten tror at du har flyttet, kan den finne på å flytte selv. Katter er mer bundet til eieren sin enn man tror. Hvis den tror du har flyttet fra den, kan katten finne på å stikke av. Når eieren kommer hjem tror man kanskje den har blitt påkjørt eller har forulykket på annen måte, men den kan ha blitt en «villkatt», sier Mostue.
Katter er nemlig selektive og slår seg ned der de føler de blir tatt best vare på. Dermed oppstår det også et problem når feriefolk i typiske hytteområder tar seg av «villkatter», eller det de tror er løskatter.
– Det blir et problem når de reiser hjem fra ferie og katten blir forlatt. Det er en myte at katter klarer seg selv. De er riktignok veldig selvstendige, men de trenger tilsyn og omsorg.
LES OGSÅ: Planlegger Oslos første idrettsungdomskole i Nordre Aker
Den erfarne veterinæren sier det ikke er slemme katteeiere som kan ende opp med en utmagret feriekatt. Som regel er de veldig glade i katten sin.
– Men de tror katten klarer seg alene, og tenker seg ikke om. Det skyldes ikke ondskap, men uvitenhet, sier Mostue.
Det er denne uvitenheten hun nå vil til livs. I mai og juni turnerer hun derfor rundt på kjøpesentre på Sør- og Østlandet sammen med kattematprodusenten Purina One for å gi råd og svare på spørsmål. Fredag og lørdag var hun på Storo storsenter.
Blir «allergiske» i ferien
Et annet stort problem er katter som settes bort når ferien nærmer seg.
– Jeg har tett kontakt med Dyrebeskyttelsen og tiden vi nå er på vei inn i er høysesong for omplassering av katter. De forteller om svært mange som får «allergi» når det nærmer seg ferie og de skjønner hvor dyrt det er med kattepensjonat eller å ordne med kattepasser. I går snakket jeg med en dame som hadde funnet en katt forlatt i et bur på en togstasjon, med en lapp om at eieren ikke ville ha den lenger, sier Mostue.
LES OGSÅ: Stor overraskelse for Nordre Aker i skolebehovsplanen
Forstår ikke alvoret i å skaffe seg katt
Hun har selv flere katter, den eldste er 19 år.
– Det er lett å få seg en kattunge, og det er billigere enn å få en hund. Men katter lever lenge, og får man en katt har man et stort ansvar i veldig mange år fremover. Det er det mange som virkelig ikke forstår, sier hun.
Det finnes lite statistikk på hvor mange katter som blir vanskjøttet i ferien, eller som settes bort fordi eierne ikke lenger har tid til den.
– Men snakker du med kattehuset eller andre organisasjoner som tar seg av katter kan de fortelle at de opplever økt trafikk på denne tiden av året. Vi går en tøff tid i møte, sier Mostue.
LES OGSÅ: Kjelsås med forsprang på Skeid før pinsens bydelsderby
Det finnes i følge Mostue ingen sentralisert instans for dyrevelferd i Norge, på samme måte som i flere andre europeiske land. Her er det gjerne drevet av frivillige. Men nå har det blant annet blitt opprettet et pilotprosjekt med et eget dyrepoliti i Sør-Trøndelag, som skal passe på at dyrs rettigheter overholdes.
– Vi er glade for tiltakene fra myndighetene og håper at vi sammen kan skape en endring i folks holdninger til dyrevelferd, sier Trude Mostue.
[/url]LES OGSÅ:
* – Her er den farlige skoleveistrekningen som bydelspolitikerne og FAU-ene har glemt
* Obos kjøper tomt – Vil bygge 1000 nye boliger her
* Brandsdal er ute etter Anders Gløersen
* Les også: Fra Jane Fonda til å trekke gamle bildekk opp slalombakken!
«Nye» Nordre Aker Budstikke
I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!
[/url]