Finalist 1, Morten Biong-Nilsen. Du kan stemme nederst i saken.

Morten er nominert for både arbeidet i Koll, med løypene og som primus motor bak løpet Nordmarkstravern. I årevis har han brukt store mengder tid og penger på å bedre lokalsamfunnet.

– Hvordan føles det å bli nominert?

– Det er hyggelig, men jeg gjør bare det som jeg synes er hyggelig og har glede av, og det er mange som gjør akkurat det samme som meg. Jeg er bare en brikke i det store spillet. Men selvfølgelig synes jeg det er hyggelig!

Fakta: Årets navn og ildsjel i Nordre Aker

Nordre Aker Budstikke deler ut prisen sammen med Storo Storsenter. Prisen ble første gang delt ut i 2008.

Leserne stemmer frem vinneren, som får 10.000 kroner, levert av Storo Storsenter. Vinneren får donere beløpet til et fritt valgt godt formål i Nordre Aker. Du kan stemme (nederst i denne saken) mellom 25. desember 2022 og 8. januar 2023.

Det var over 16 år siden at Morten tok saken i egne hender da han ble frustrert over favorittløypene sjeldent rakk å bli preparert. Nå er han på sin tredje selvfinansierte løypemaskin, og 70-åringen har etter hvert brukt flere millioner kroner på utstyr. Arbeidet er ubetalt, men drivstoffet dekker Skiforeningen.

I Koll har han vært i flere tiår, siden hans egne barn ble med i klubben:

– Jeg er egentlig født og oppvokst i Lyn, og gikk aktivt på ski for Lyn som yngre. Men da barna mine begynte å spille fotball, så havnet vi i Koll.


Viktigst å ha det gøy

Han ble etter hvert formann i klubben, og hadde stillingen i «ganske mange år». Nå som barna er voksne sitter han i styret, men ikke i hovedstyret, understreker han.

– Jeg er ikke den som bestemmer hvordan Koll skal drives, for det er det de som har barn i klubben som gjør. Egentlig er det Nordmarkstravern som har vært mitt hovedengasjement, men jeg stiller og hjelper så godt jeg kan om det er noe arrangement, sier Morten, som straks også har barnebarn i Koll.

Men han bidrar fortsatt, selv om han mener han ikke bestemmer så mye. Ifølge nominasjonen har Morten stilt opp på alt frivillig arbeid for Koll i en årrekke.

– Jeg synes det er kjempegøy! Koll er jo en barneidrettsklubb, egentlig, og det å tilrettelegge for at barn kan ha positive opplevelser, det driver meg.

Hvor mye tid han bruker på det frivillige arbeidet hos Koll, vet han ikke.

– Hva betyr Koll for deg?

– Nei, jeg synes det er veldig hyggelig. Jeg er med i Koll så lenge vi har det hyggelig og en positiv atmosfære. Det er det viktigste. Om vi ikke har det hyggelig mer, har vi gjort noe feil. Det at noen blir dritgode er kjempepositivt, men det er noe som kommer når folk har det fint.

– Til jeg stuper


Morten har ikke peiling på tidsbruken i idrettslaget, men hos Skiforeningen har han et årsverk. På en dag kan det fort gå med 10-12 timer til løypene, som er terrengløyper, og derfor mye vanskeligere å preparere enn andre.

Han er ute stort sett hele tiden, også når det ikke er løyper å kjøre opp.

– Jeg synes det er utrolig, utrolig deilig å komme meg inn i marka. Den beste psykolog, sjelesørger og samtalepartner du kan få, det er marka. Jeg trives med å holde på med disse løypene, det er utrolig givende.

Han helt klar på hva som er drivkraften bak arbeidet, enten det måtte gjelde preparering, Nordmarkstravern, Nordberg Grand Prix, som han var en del av, eller alt annet han måtte finne på i Koll. Det er barna som gjelder. Også må han være i aktivitet.

– Jeg får så mye igjen for det, å tilrettelegge for unger. Den gleden som lyser i øya på ungene – jeg blir helt rørt av det, jeg. Og jeg møter folk i marka, blide folk.

– Hvis du får barna ut i ung alder, drar de også ut som voksne. Du sår, og ser det gror. Det er det jeg brenner for.

– Men du har ikke tenkt på å trappe ned?

– Hva skal jeg gjøre for noe da? Jeg kan ikke. Jeg kommer til å holde på til jeg stuper. Jeg har sagt til barna mine at «hvis dere hører at jeg blir en pest og en plage, så får dere ta meg bort».

NB! For å sikre reelle stemmer kreves det at du logger inn med aID fra Amedia. Det er knyttet til et mobilnummer. Er du abonnent på Nordre Aker Budstikke eller en annen Amedia-avis logger du deg inn som vanlig. Har du ikke abonnement må du opprette en gratis aID-bruker. Velg kandidat over og følg anvisningene. Fristen for å stemme er 8. januar 2023.

Les også

Morten bruker egne millioner på å lage skispor i Nordmarka