Til tross for strålende sol, fikk vi faktisk dratt Morten Biong-Nilsen ut av skogen og ned til Storo for å ta imot blomster, diplom, pengepremie og sin nye tittel. Mellom første juledag og årets første uke har Nordre Aker Budstikkes lesere stemt på årets fire finalister.
Og nå er vinneren klar. I 16 år har Morten Biong-Nilsen (70) fra Nordberg preparert løyper i marka for Skiforeningen med selvfinansierte maskiner, helt frivillig. I over 20 år har han stått på som frivillig i Koll. Han er primus motor bak løpet Nordmarkstravern, og var også med i arrangementskomiteen for olabilløpet Nordberg Grand Prix.

Morten (70) er finalist til Årets navn og ildsjel: – Jeg blir helt rørt av gleden som lyser fra unga
Finalistene er plukket ut av redaksjonen, blant de flere titalls nominasjonene som er sendt inn av våre lesere. For 14. gang deles prisen ut, og Biong-Nilsen, som fikk flest leserstemmer, vinner heder og ære, og får 10.000 kroner fra vår samarbeidspartner Storo Storsenter, som Nordre Aker Budstikke deler ut prisen sammen med.
Fornøyd vinner
– Det er jo veldig hyggelig å få denne prisen. Jeg gjør bare ting jeg synes er gøy, men det er jo veldig hyggelig at folk setter pris på det man driver med. Jeg er ikke eldre enn at jeg synes det er fint å få en sånn oppmerksomhet, sier en fornøyd Biong-Nilsen, selvsagt ikledd arbeidstøy.
I den innsendte nominasjonsteksten berømmes Biong-Nilsen både for innsatsen i Koll, i Nordmarkstravern og for arbeidet med løypene i marka. Selv er han en ydmyk prisvinner, men glad likevel.
– Det er utrolig mange folk som bidrar rundt omkring, stille og rolig. Jeg er så heldig å få denne utmerkelsen, men det er mange som gjør mye uten noe oppmerksomhet i det hele tatt, og de må man ta vare på og huske.
Løypebaskollega Andreas Henriksen har han også tatt med seg til Storo denne solskinnsdagen. Den 30 år yngre kollegaen er fin å ha med, mener Biong-Nilsen, og Henriksen er enig med leserne – dette er fortjent:
– Absolutt. Han er en kjemperessurs, og ting hadde ikke vært det samme på Kikut uten ham i garasjen. Så blir det litt konkurranse, da. Når jeg står opp tidlig, så skal han stå opp tidlig, ler Henriksen.
Løypesjef i Skiforeningen, Birgitte Giæver, var på plass sammen med mottaker og kollega. Hun er også fornøyd, både med prisen og det frivillige arbeidet til Biong-Nilsen.
– Vi er veldig stolte og glade for Morten. Han er et veldig viktig bidrag i vår drift, og har vært med oss i mange år. Han jobber jo fulltid som frivillig. Det er formidabelt, og løypearbeidet hadde ikke vært mulig uten frivilligheten, selv om vi også har mange faste ansatte.
Kunne ikke vært foruten
Det var ansvarlig redaktør i Nordre Aker Budstikke, Karl Andreas Kjelstrup, og senterdirektør på Storo Storsenter, Unni Merethe Aasgaard, som sto for overrekkelsen.
Det er både imponerende og motiverende å høre Biong-Nilsens historie, forteller Kjelstrup, som mener løypebasen er et forbilde for mange.
– Det er en stor glede å overrekke denne prisen til Morten. Hans innsats påvirker så mange andre mennesker: Skiløypene i marka, engasjementet i IL Koll, som primus motor for Nordmarkstravern, og i arrangementeskomiteen for Nordberg Grand Prix, som ble arrangert til nabolagets store glede i 19 år, sier han, og påpeker at alle de fire finalistene er ekte ildsjeler i ordets rette forstand.
Senterdirektøren har vært med på utdelingen av Årets navn og ildsjel-prisen i en årrekke. Hun bekrefter at det fremdeles er like gøy, og berømmer vinneren for 2022, som før øvrig også er Frivillighetens år.
– Jeg synes det er fantastisk. Jeg har fulgt med på finalistene, og alle har gjort mye bra. Takk for at vi har sånne flotte ildsjeler. Vi kunne egentlig ikke vært uten frivilligheten.
Til Nordmarka skole
Nå skal Biong-Nilsen og Henriksen tilbake til skogen og løypemaskinene, men moroa er ikke helt over enda. De 10.000 kronene skal gå til et godt formål i lokalmiljøet, og Årets navn og ildsjel har alt bestemt seg for hvor de skal ende.
– De skal til gutta på Nordmarka skole. Vi har en gjeng med gutter som hjelper oss med løyper, og de gjør en utrolig innsats og trenger litt oppmerksomhet.
Nordmarka skole er en tilrettelagt skole for ungdomstrinnet, og bruker naturen og løypeprepareringen som en del av undervisningen. Skolen, som ligger på Bjørnholt, samarbeider med både Skiforeningen og Løvenskiold-Vækerø.
– Det synes vi er veldig hyggelig, å ha med elevene, sier Biong-Nilsen.
– Hva får du tilbake igjen for engasjementet, både med Koll, Nordberg Grand Prix og løypene?
– Den beste lykke i livet er å gjøre andre glad, er det ikke det man sier?