Frigjøringsdagen 8. mai ble tradisjon tro markert rundt om i landet. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) brukte talen sin på Festningsplassen på Akershus festning på å minne om at det på ny er en krig i Europa.
– I dag, 77 år etter frigjøringen, kan krigsårene virke langt unna. Tanken på okkupasjon virker fjern. Samtidig opplever vi i dag en krig i Europa. Det russiske angrepet på Ukraina er i strid med folkeretten. Det er i strid med alle prinsipper for fredelig sameksistens mellom stater. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste, sa Støre i sin tale under markeringen, ifølge NTB.
I Ullevål Hageby la Liv Annerløv ned krans på vegne av Ullevål Hageby Vel i Minneparken. Minnestøtten har 26 navn på mennesker fra Ullevål skole som mistet livet i kamp for et fritt Norge.
Også i Hagebyen dannet krigshandlingene i Europa et bakteppe for markeringe. Kransen Annerløv la ned var nemlig formet som et hjerte med innslag av blå og gule blomster og med solsikker, Ukrainas nasjonalblomst, i midten.
Teksten på kransen var «Takk for kampen for frihet og demokrati».
– Liv Annerløv vokste opp i Hagebyen. I familiehistorien inngår Kalle (Karl August Nerdrum), en nær barndoms- og ungdomsvenn av Livs far. Kalle bodde i nabohuset, kom med i en liten motstandsgruppe som telegraferte opplysninger om skipsanløp i Oslo havn til London-regjeringen, forteller nyvalgt leder i Ullevål Hageby Vel, Geir Knudsen.
Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen skriver:
«To unge menn fra bydelen, Arne Eikrem og Karl August Nerdrum ble skutt av tyske soldater under en radiosending som fant sted 18. mars 1945 fra en fjellhylle i Hansakollen øverst i Maridalen. Arne Eikrem var fra Grefsen og bodde i Iver Olsens vei sammen med mor og to søstre. Hans navn finnes på minnestøtten ved Disen trikkeholdeplass. Karl August Nerdrum var politimann og medlem av radiosambandsgruppa Coronna II i Hagebygruppa. Nerdrums navn står på minnestøtten i Ullevål Hageby.»
Eikrem og Nerdrum drev den illegale radioen sammen med Agnes Larsen. De ble angrepet av tyske soldater på posten i Maridalen to måneder før krigens slutt. De to mennene ble skutt på stedet, mens Larsen berget livet. Hun ble torturert og deretter sendt til Grini.
Disse var på Ullevål-loppis lørdag
«Landemerket» er ikke glemt – rammes snart av kritisk innsparing