NORDRE ÅSEN: Det er ikke mer enn tre-fire år siden at 19 år gamle Mikkel Tveiten trente med West Bromwich og Southampton. Det skjedde etter å ha utmerket seg G15- og G16-landslaget til Norge. Da Tveiten trente med nevnte lag, var begge lagene i Premier League.

Vi lar Tveiten selv fortelle om de to opplevelsene, den første som 15-åring:

– Høsten 2017 kom Jim Solbakken (journ. anm. agenten til Haaland m.fl..) innom en Lyn-trening og sa det var interesse fra West Bromwich. Jeg hadde tidlig en innstilling om at det var for tidlig å reise ut, men jeg ville jo prøve og se hvordan det var. Så da reiste pappa og jeg over i fire dager for å teste det ut, sier han og fortsetter engasjert:

– Jeg husker vi tok et nattfly, så jeg var drittrøtt da jeg ankom treningsanlegget. Det første som skjedde var at vi møtte Jonny Evans (over 300 Premier League-kamper for Man United, West Brom og Leicester). Han sa jeg synes jeg så trøtt ut! Da måtte jeg forklare hva som hadde skjedd.

Tveiten fortsetter:

– Jeg trente med ungdomslaget mens jeg var der. Det var utrolig spennende. Jeg klarte meg bra, men fikk beskjed om at jeg måtte bli bedre i hodespillet, for der mente de jeg var for feig. Etter prøvespillet kjente jeg at det ikke føltes helt riktig å dra dit, så før det ble snakk om noe mer sa jeg fra om at det ikke var helt for meg. Men det var utrolig kult.

Var på et av verdens beste akademier

Men det stoppet ikke der. Et drøyt år senere var det igjen tur til England, denne gang Southampton. Det er en klubb som har fostret spillere som Gareth Bale, Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott og Luke Shaw.

– Southampton tok kontakt med Lyn etter at noen hadde sett meg på landslagssamling. De hadde bedt om å få se kamper som jeg hadde spilt - jeg var 16 år og dro på prøvespill. Det virket jo veldig interessant, for Southampton har et av de beste akademiene i England og de har dyrket veldig mange gode spillere opp gjennom. Gressmattene var helt perfekte og oppholdet var veldig bra, forteller Tveiten videre.

– Jeg spilte en kamp og trente et par økter, og klarte meg bra. De spurte om jeg ville komme tilbake og trene mer, men det var samme greia. Jeg synes det var for tidlig å flytte. Det hadde ikke vært så enkelt å bo der alene og spille fotball når du er 16 år. Jeg var også veldig fornøyd med situasjonen i Lyn. Så jeg står for valget og angrer ikke. Det hadde nok ikke vært noe for meg.

Mikkel har fått prøve seg i en treningskamp mellom U16- og U18-lagene til Southampton. Foto: Privat

Sliter med spilletid nå

Kontrastene er store til 2022.

Så langt denne sesongen har Tveiten bare startet én seriekamp for Skeid. Det var i andre seriekamp mot Kongsvinger 11. april, der han spilte 90 minutter og Skeid tapte 0-1. Siden den gang har det blitt to innhopp fordelt på ett og åtte minutter mot Start og Mjøndalen i slutten av april og starten av mai. De siste drøye tre månedene har han ikke fått ett eneste minutt i serien.

– Det er veldig frustrerende, såpass ærlig må jeg være. Det er tungt å sitte og vente og ikke bli brukt. Så er det litt delt - jeg har vært med på å rykke opp og er en del av laget, og jeg vil hjelpe til med at vi skal holde oss. Jeg vil ikke bare snu meg vekk med en gang det ikke går veien. Samtidig har det ikke vært noe spilletid over en lengre periode nå, så det er jo fristende å se seg litt rundt. Jeg trenger spilletid, sier han og fortsetter:

– Situasjonen er ikke optimal for min del med mye benkesliting, men jeg stresser ikke som følge av lite spilletid. Fotballen er ikke en linje oppover. Man tar steg frem og tilbake, det går opp og ned. Ting svinger fort. Men jeg ligger og venter i sivet.

Skikkelig Lyn-gutt

Tveiten er født i september 2002 og vokste opp med Lyn som laget. I 1. klasse begynte han å spille fotball, naturlig nok i Lyn. Forbildet og favorittspilleren? Kim Holmen. Hvorfor? Han tok saltoinnkast! Etter å ha trent med Lyn hele vinteren i 2017/2018, kom debuten allerede i tredje serierunde.

– De første minnene med Lyn var at de spilte på Frogner Stadion etter at de hadde gått konkurs. Det var veldig stort for meg å debutere for A-laget som 15-åring etter å ha stått og heiet på laget da jeg var ung. Jeg husker debuten veldig godt, som om det var i går. Vi ledet stort mot Junkeren og det var rom for en debutant. Jeg gjorde en grei figur og var veldig gira på å score, husker jeg, sier han og fortsetter:

– På tampen kom det et innlegg mot meg og jeg skulle bare klinke den i mål på volley, men spissen vår kom i veien og skulle ta brassespark. Han bommet totalt. Der og da var det veldig irriterende, men det var jo så gøy å debutere. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Også var det jo helt rått at kompisene mine, som jeg hadde stått med på Lyn-kamper da vi var unge, var på tribunen da jeg kom inn. Det var veldig kult.

Fikk 39 kamper

Hans første mål kom året etter, mot Lokomotiv Oslo. Også det øyeblikket husker han godt.

– Jeg gikk på ungdomsskole på Marienlyst, som er like ved. Det var jo nesten hjemmebanen min, å spille på Marienlyst kunstgress. Vi lå under 1-2 og jeg utlignet til 2-2 med et skudd rett i krysset. Det var et veldig bra skudd. Da hadde jeg etablert meg på laget, men det tok jo tid før jeg scoret mitt første mål. Så selv om det selvfølgelig var en veldig god følelse, var det også en stor lettelse å endelig score.

Han spilte 14 kamper i 2018 og 25 kamper i 2019 for Lyn. Så kom 2020 og korona.

– Det var et frustrerende år. Jeg hadde kontrakt med Lyn ut 2020, men 3. divisjon fikk jo ikke spille det året. Da sto det litt stille for meg. Jeg ville ikke dra fra Lyn, men jeg merket at jeg måtte til en klubb der det var lov å trene og spille ordentlig. Jeg hadde trent med både Stabæk, Mjøndalen og Skeid vinteren 2020, men hadde et positivt inntrykk av både spillegruppen og treneren. I tillegg hadde de hevdet seg i 2. divisjon, så det føltes ut som et riktig steg for meg.

Sterk tilhørighet til Lyn

Likevel var det tungt for Tveiten å forlate barndomsklubben.

– Jeg husker Strømsgodset spurte om jeg ville bli med på en cup med dem som yngre. Aldri i verden tenkte jeg, for jeg trivdes så godt i Lyn. Mange har nok stusset litt over at jeg spilte i 3. divisjon for dem i en årrekke, men jeg hadde det så bra i klubben jeg hadde vokst opp med, så jeg tenkte aldri noe særlig mer på det.-

– Jeg hadde bare positive opplevelser med Lyn, og det er en klubb med veldig mye historie. Folk opp gjennom har vært litt sånn "hva driver du med, du må jo bort", men det har jeg aldri tenkt noe særlig på.

Han ble klar for Skeid i starten av februar 2021. Den sesongen ble det 20 kamper i 2. divisjon.

– Jeg fikk covid like før seriestart, som holdt meg ute av spill en stund. I tillegg slet jeg en del med skader og diverse etter-covid. Det var ikke akkurat den beste starten, men jeg fikk mye spilletid. Og det at vi rykket opp til OBOS-ligaen var selvfølgelig veldig gøy.

Og som tidligere nevnt - mye benkesliting så langt i 2022.

Merittert med flagget på brystet

Tveiten har hele 33 (!) aldersbestemte landskamper for Norge - seks for G15, 12 for G16, elleve for G17, tre for G18 og én for U20.

– Det var veldig stort å få den første kamp for Norge. Men jeg husker spesielt da vi tapte 0-6 for England og 0-4 for Ungarn to dager senere. Vi følte oss ganske demotiverte da vi fikk juling av England. De hadde så mange gode spillere, og man følte at man ikke hang helt med. Den satt litt i.

33 aldersbestemte landskamper er ikke småtteri?

– Nei, jeg er utrolig stolt over å ha fått den tilliten gang på gang opp gjennom av landslagssjefene. Det er en bekreftelse på at man gjør noe riktig. Det var veldig inspirerende og motiverende å møte mange andre gode fotballspillere som har samme drøm og mål fra Norge.

Ble utelatt i covid-året

Samtidig husker han at han fikk en telefon fra landslagsledelsen i 2020.

– De sa det ikke var aktuelt å ta meg ut fordi jeg spilte i Lyn, som på den tiden ikke fikk spille kamper på grunn av covid. Det var en stor faktor til at jeg valgte å bytte klubb Jeg visste det kom til å skje. De kunne jo ikke ta med en spiller som ikke hadde spilt på ett år.

Mens Tveiten debuterte i 3. divisjon som 15-åring, var flere av landslagskollegene unge og fremadstormende spillere i toppklubber i Norge. De spilte på juniorlagene til Stabæk, Brann og Glimt, mens Tveiten hadde seniorfotball under beltet tidlig.

– De tok steg innad i klubben og opp til Eliteserien. Noe sånt fikk jo jeg aldri vært med på. Jeg hadde jo "makset" Lyn da jeg var ung! Jeg så at spillerne rundt meg på landslaget tok nivået og steget opp, og da kjente jeg selv at jeg måtte til en ny klubb for å være med og ta nivået.

Stort med U20

Han husker spesielt to spillere i landslagssammenheng som han har møtt - Anthony Elanga (Manchester United) og Giovanni Reyna (Borussia Dortmund).

– Elanga var helt enorm mot oss. Han hadde en X-faktor i seg som var utrolig. Jeg husker Reyna godt og, han var veldig god, men det er Elenga som sitter igjen. Og så husker jeg at jeg kom inn mot Tyskland U20 og hadde Ansgar Knauff på siden min. Jeg visste ikke hvem han var da jeg kom inn, men jeg søkte han opp rett etter kampen. Da så jeg at han hadde møtt Manchester City i Champions League. Det var jo ganske rått, sier han og ler.

Det betydde litt ekstra å bli tatt med på U20-landslaget i 2021 for Tveiten.

– Det var utrolig gøy å bli tatt med på et landslag som var i mer voksen alder enn G15 og G16. Det er jo vanskeligere jo eldre man blir, så det var litt ekstra stort.

Tveiten gikk ut av videregående i fjor sommer. Det siste året har han jobbet som vikar på Ullevål skole og vært gymlærer tre dager i uka. Nå skal han begynne å studere ved Universitet i Oslo (UiO).

- Jeg skal begynne på informatikk, så får vi se hvor gøy det er. Studiet er ikke hovedprioriteten fremover, det er fortsatt fotballen som stiller sterkest.