(Avisa Oslo) Det blir delvis solformørkelse midt på dagen på tirsdag.

– For Oslo sin del vil det være rundt 40 prosent dekning midt på dagen, sier astrofysiker Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap til NRK.

Ikke stor sjanse

Formørkelsen forekommer idet månen sklir foran deler av solskiven. Delvis formørkelse oppstår når solen og månen ikke er helt presis på linje.

I Oslo oppstår første kontakt klokken 11:04, ifølge astrofysiker Jørgen Røed Ødegaards hjemmeside. Maksimal formørkelse vil oppnås klokken 12:08, og siste kontakt vil være 13:13.

Men tirsdagen blir stor sett en grå og våt dag.

– Sjansene for å se solen er ikke spesielt store i Oslo-området, for det blir for mye skyer rett og slett, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

– Det blir lettere utover ettermiddagen, men da er det nok for sent å se solformørkelsen, legger meteorologen til.

Må vente i tre år

Dersom du til tross for været skal prøve å få en glimt av solformørkelsen, er rådet å ikke se direkte på fenomenet med det blotte øye, men å bruke solformørkelsesbriller.

Månen bruker fire uker på å gå en runde rundt jorden. Det vil si at hver fjerde uke står solen, månen og jorden nesten på linje. Som regel klarer månen å passere over eller under solskiven.

– Men en gang iblant befinner månen seg nær punktet i banen som krysser linjen mellom oss og solen og gjør at månen, sett fra enkelte områder på jorden, skygger for solskiven, heter det på hjemmesiden til astrofysiker Røed Ødegaard.

Norge vil oppleve de neste solformørkelsene 29. mars 2025 og 12. august 2026.