Den var stengt, tirsdagen Nordre Aker Budstikke var innom Øyungen en tur. Bua er satt opp av Skiforeningen i 2019.

Men bua skal etter planen holde åpent i helger utover.

– Vi har satt ut driften av bua på Øyungen, til ekstern driver fra Maridalen. Vi har fått tilbakemeldinger på at det har vært en bra sesong på Øyungen i vinter. Bua holder åpent store deler av året. Som driveren sier til oss, så er det faktisk mest hektisk på vår og høst med alle som bruker området, folk på tur som overnatter i hengekøyer, telter og koser seg i Marka, ifølge Kjetil Hagen i Skiforeningen.

Gjenoppdager området

– Øyungsbua hadde rundt 30 prosent økning av besøkende i januar og februar, i år fra i fjor, til tross for moderate snømengder. Det er løype både fra Hammern og fra Skar leir - og at den holder seg så lenge. For oss virker det som om skiløpere nå gjenoppdager denne delen av marka.

– Bidrar bua til dette?

– Vi kan definitivt si at bua bidrar til å gjenoppdage området, og også er med på å understreke viktigheten av å ha kortreiste turmål for store og små på tur i Marka. I tillegg ble løypa i Øyungslia reåpnet i januar 2019, og som er en fin løype på land og som gjør at man kan unngå isen hvis den ikke er farbar, ifølge Hagen.

Fra Skar til Øyungen er det 2,5 kilometer.

Bua er også oppe og går på Instagram, med link til åpningstider og Skiforeningen:

– Det har gitt bra respons. Folk sjekker både for skiføre og for å sikre åpningstidene. Mars og april var rolige, men nå begynner teltgjestene å trekke oppover, og spør om is og vaffel på veien, ifølge Hagen.

Det er også montert et lite solcellepanel på veggen av bua. Men foreløpig ikke nok til å dra i gang vaffelpressa:

– Men det gir strøm til lyset inni bua. Det hadde vært skikkelig spennende å fått til et skikkelig solcelleanlegg som kunne gitt strøm til enda litt mer der oppe, men det får vi jobbe med fremover.